Kawa z chemexu
Chemex to naczynie w kształcie klepsydry do którego wkłada się papierowy filtr - ten musi być jednak grubszy niż w przypadku dripa. Ze względu na długi czas parzenia, kawa z chemexu ma dużą zawartość kofeiny.
Przepis na kawę z chemexu:
1. Filtr po umieszczeniu w karafce należy zwilżyć gorącą wodą, a następnie wylać czystą wodę z naczynia.
2. Następnie odmierzamy kawę i mielimy. Proporcje to 6 g kawy na 100 ml wody.
3. Podgrzewamy wodę, tak by miała temperaturę ok. 90 - 95 stopni Celsjusza. Na początku wlewamy małą ilość wody na zmielone ziarna, by lekko je zwilżyć.
4. Po odczekaniu paru sekund wlewamy więcej wody, oblewając nią całą kawę.
5. Czas od rozpoczęcia zalewania kawy w filtrze do końca parzenia powinien wynosić maksymalnie 4 minuty. Gdy kawa zacznie wolno kapać z filtra do naczynia to znak, że jest gotowa
Wszystkie komentarze