Mat. Browaru Probus
Piekarnia, mleczarnia, koszary
Probus Kraft
Centrum Turystyki Kultury i Rekreacji Probus to działający w Oławie kompleks, w którym znajdziemy restaurację, sale sportowe i konferencyjne, siłownię i pokoje gościnne oraz browar (na zdjęciu) z pubem. Wcześniej były tu koszary, a browar znajduje się w dawnej ujeżdżalni koni. W Kontynuacji napijemy ich "Apatrona", orzeźwiająco goryczkowej klasyki w stylu APA oraz najmocniejszego piwa, jakie do tej pory uwarzyli, czyli "Boreala" (10,1 %). To gęsty, wręcz oleisty Russian Imperial Stout z dodatkiem płatków owsianych, pełen smaków czekolady, suszonych śliwek, kawy i pralin z potężną słodowością kontrowaną wysoką goryczką i rozgrzewającym finiszem. Będzie też "Oddlot", totalna nowość Probusa. To świąteczna wersja Ale, w którym do brzeczki dodano suszonego podgrzybka.
Hoppy Lab
Hoppy Lab to browar z Żarowa tworzony przez grupę przyjaciół, których realizując swoją pasję przekształcili starą piekarnię w nowoczesne miejsce do warzenia piwa. Asia, Kuba i Andrzej w swoim "chmielowowym laboratorium" stworzyli między innymi piwo "AIPA", klasyke piwnej rewolucji, czyli soczyste i owocowe piwo w stylu American India Pale Ale. To ich mocna pozycje, jednak ostatnio dokonali kilku zmian w recepturze. Przywiozą je do Kontynuacji, tak jak "Cocoa And Peppermint Sweet Stout". To kompletna nowość w ich dorobku, piwo w stylu Double Sweet Stout będące połączeniem słodyczy z laktozy z palonością ciemnych słodów, z dodatkiem mięty pieprzowej i ziarna kakaowca.
Browar Caminus
Sławomir Hryniewicz od dawna marzył o własnym browarze i dziś realizuje swoje pomysły z żoną i synem. Browar Caminus powstał w starej mleczarni w Kątach Wrocławskich, posiada pub, do którego właściciele zapraszają w weekendy. W Kontynuacji zaprezentują "Tres" w stylu Oatmeal Stout, bardzo ciemne piwo górnej fermentacji z dodatkiem niesłodowanego owsa. W przeciwieństwie do klasycznego stouta jest bardziej treściwe, delikatniejsze i gładsze, czuć n nim nuty kawy, czekolady i toffi. Będą też "Unum", czyli pijalne Pale Ale z chmielami z Nowej Zelandii dającymi solidną goryczkę i cytrusowo-tropikalne aromaty oraz pils "Sextus", lager na niemieckich chmielach z wyraźną, ale niezalegającą goryczką i obfitą pianą.
Wszystkie komentarze