Pivovsky
Stworzony przez czwórkę przyjaciół świdnicki browar kontraktowy: mają receptury i surowce, ale piwo warzą korzystając z urządzeń innego browaru. Działają od marca 2018 roku. Debiut oficjalnie świętowali w czerwcu na 9. Wrocławskim Festiwalu Dobrego Piwa i było to świętowanie bardzo udane - ich "Fragola" wygrała w głosowaniu uczestników imprezy zdobywając Złoty Laur WFDP. Piwo uwarzone w stylu Strawberry Milkshake IPA ujęło pijących połączeniem świeżych truskawek, goryczki amerykańskich chmieli i gładkością milkshake'a. "Fragoli" będzie można napić się także w Kontynuacji. Prócz tego Pivovsky przywiezie "Twinstera", łagodne, ale intensywnie owocowe piwo w stylu DDH New England IPA i "Vibe", czyli przedstawiciela stylu APA z intensywną goryczką i aromatem cytrusowym.
Dolina Bobru
Browar z Wlenia, powstał w 2018 roku. Założyli go trzej pochodzący z Jeleniej Góry koledzy znający się jeszcze ze szkolnej ławki. Ich drogi na wiele lat się rozeszły, lecz dzięki pasji do piwa, spotkali się ponownie i postanowili razem robić piwa. Na Przeglądzie spróbujemy ich "Jub Jub", orzeźwiającego pszeniczno-owsianego ale z wyraźną goryczką i aromatem chmieli amerykańskich i "Trickstera" uwarzonego w stylu Brown India Pale Ale, o mocnej goryczce, karmelowo-czekoladowej, słodowej pełni i cytrusowo-żywicznym aromacie chmielu. Pojawi się też "Bajlabajla", czyli dobre na lato piwo w stylu z dodatkiem kiwi.
Browar Sabotaż
Wrocławianie z ekipy, która stworzyła ten browar, pracowali wcześniej w handlu, gastronomii, budowlance, NGO-sach, marketingu w korporacji i na uczelniach. Jest ich pięcioro (na zdjęciu). Postanowili, że ich nowe dziecko będzie spółdzielnię socjalną: nie ma tu szefa, wszyscy pracują na równych prawach, a dodatkowo, zgodnie ze swoimi zasadami, robią piwo odpowiednie wegan i angażują się w walkę o prawa ludzi i zwierząt przekazując część zysków na cele społeczne. Zaczynali na początki 2018 roku. W Kontynuacji pojawią się ich uwarzona w stylu Fresh Hop Ale "Partyzantka ogrodowa", dość mocny (7,3 % alk. ) "Czarny blok", czyli stout z dodatkiem prażonej pszenicy i płatków owsianych, o palonych, kawowych i czekoladowych nutach i goryczkowy pils "Strajk".
Browar Wagabunda
Niechlów to niewielka gmina wiejska położona niedaleko Głogowa, a Wagabunda to jeden z najmniejszych browarów w Polsce. Ich piwa często są inspirowane podróżami - dodatki do nich to inspiracje nabyte przez właścicieli browaru podczas ich wojaży po świecie. W Kontynuacji spróbujemy ich "Ale co?", czyli lekkiego, delikatnie owocowo-cytrusowego Polish Pale Ale nachmielonego wyłącznie rodzimymi odmianami chmielu i "Sakura gose", piwa w stylu gose z kwiatami wiśni suszonymi w soli, które są w Japonii symbolem nowego początku i dobrej nadziei. To trunek wyraźnie słony, lekko kwaśny. Na Przeglądzie pojawi się też uwarzony w kooperacji z browarem Gzub "Tanka Łatanka", palony stout z nutami kawy, suszonych owoców i gorzkiej czekolady, posmakiem i aromatem rumu.
Browar Doctor Brew
Wszystko zaczęli w 2010 roku Łukasz Lis i Marcin Olszewski od warzenia piwo w domu: robili tradycyjne style, jak i te najbardziej egzotyczne gatunki, jakie kiedykolwiek powstały. W wakacje 2013 roku postanowili zająć się tą pasją na poważnie i dziś są jedną z bardziej znanych marek w światku piwa kraftowego, ostatnio nawet wykupili browar Lwówek Śląski. W Kontynuacji zaprezentują mocnego, dziesięcioprocentowego "Astronoma" i "Hoppy Queen". Pierwsze piwo to Triple IPA, obficie nachmielony trunek z wyrazistym aromatem i smakiem słodkich owoców oraz solidną, mocną goryczką. Drugie powstało z użyciem aż dwudziestu jeden odmian chmieli prosto z Ameryki, Europy, Australii i Nowej Zelandii.
Browar Profesja
Powstali w marcu 2014 roku we Wrocławiu. W Kontynuacji zaprezentują dość mocnego "Kolędnika" (alkohol 8,2 %), rozgrzewające piwo w stylu Christmas Ale o mocnym aromacie przypraw korzennych przypominającym świąteczne wypieki. Całości dopełnia delikatna nuta chmielu i solidna podbudowa słodowa, ale bez nadmiernej słodyczy. Ich drugie piwo to "Oberżysta", reprezentant stylu Premium Bitter. To lekkie piwo górnej fermentacji w wyspiarskim stylu, lecz z użyciem kontynentalnych składników. W aromacie wyczuwalne są nuty przyprawowe i kwiatowe pochodzące od słoweńskich i niemieckich chmieli, w smaku są nuty słodowe skontrowane chmielową gryczką.
Browar Nepomucen
Ten browar to jedyny gość Przeglądu spoza Dolnego Śląsko - działają w Szkaradowie w wielkopolskiej gminie Jutrosin. Funkcjonują w budynkach po starej piekarni , w sąsiedztwie mają Stawy Milickie i urokliwy park krajobrazowy Dolina Baryczy. Zadebiutowali na początku 2015 roku, ale ich piwa w butelkach z charakterystyczną literą "N" są już dobrze znane w kraju. Przywiozą nowość, czyli "Sat-Okh" w stylu Wheat IPA, pszeniczne piwo o wyważonej goryczce i cytrusowym aromacie i mocne (9,3 %) "Echo", czyli Imperial Baltic Porter. Pojawi się też zdobywca Złotego Lauru na WFDP 2017, czyli "Forest IPA", jasne piwo w stylu IPA o zdecydowanej goryczce, któremu gałązki sosny, jodły i świerku nadały leśnego klimatu a amerykańskie chmiele uzupełniły to o nuty cytrusowe.
Probus Kraft
Centrum Turystyki Kultury i Rekreacji Probus to działający w Oławie kompleks, w którym znajdziemy restaurację, sale sportowe i konferencyjne, siłownię i pokoje gościnne oraz browar (na zdjęciu) z pubem. Wcześniej były tu koszary, a browar znajduje się w dawnej ujeżdżalni koni. W Kontynuacji napijemy ich "Apatrona", orzeźwiająco goryczkowej klasyki w stylu APA oraz najmocniejszego piwa, jakie do tej pory uwarzyli, czyli "Boreala" (10,1 %). To gęsty, wręcz oleisty Russian Imperial Stout z dodatkiem płatków owsianych, pełen smaków czekolady, suszonych śliwek, kawy i pralin z potężną słodowością kontrowaną wysoką goryczką i rozgrzewającym finiszem. Będzie też "Oddlot", totalna nowość Probusa. To świąteczna wersja Ale, w którym do brzeczki dodano suszonego podgrzybka.
Hoppy Lab
Hoppy Lab to browar z Żarowa tworzony przez grupę przyjaciół, których realizując swoją pasję przekształcili starą piekarnię w nowoczesne miejsce do warzenia piwa. Asia, Kuba i Andrzej w swoim "chmielowowym laboratorium" stworzyli między innymi piwo "AIPA", klasyke piwnej rewolucji, czyli soczyste i owocowe piwo w stylu American India Pale Ale. To ich mocna pozycje, jednak ostatnio dokonali kilku zmian w recepturze. Przywiozą je do Kontynuacji, tak jak "Cocoa And Peppermint Sweet Stout". To kompletna nowość w ich dorobku, piwo w stylu Double Sweet Stout będące połączeniem słodyczy z laktozy z palonością ciemnych słodów, z dodatkiem mięty pieprzowej i ziarna kakaowca.
Browar Caminus
Sławomir Hryniewicz od dawna marzył o własnym browarze i dziś realizuje swoje pomysły z żoną i synem. Browar Caminus powstał w starej mleczarni w Kątach Wrocławskich, posiada pub, do którego właściciele zapraszają w weekendy. W Kontynuacji zaprezentują "Tres" w stylu Oatmeal Stout, bardzo ciemne piwo górnej fermentacji z dodatkiem niesłodowanego owsa. W przeciwieństwie do klasycznego stouta jest bardziej treściwe, delikatniejsze i gładsze, czuć n nim nuty kawy, czekolady i toffi. Będą też "Unum", czyli pijalne Pale Ale z chmielami z Nowej Zelandii dającymi solidną goryczkę i cytrusowo-tropikalne aromaty oraz pils "Sextus", lager na niemieckich chmielach z wyraźną, ale niezalegającą goryczką i obfitą pianą.
Browarnia Sobótka Górka
Bartłomiej Bogdański w 2008 roku sprowadził się do Sobótki, okazało się, że jego sąsiadką jest pani Zuzanna Wierzbicka, emerytowana główna warzelniana w nieistniejącym już Browarze Sobótka. Z przyjacielem postanowili produkować piwo tak, jak to robiono dawniej, oficjalnie zaczęli w roku 2013. Ich technologię charakteryzuje tradycyjna metoda dekokcji, czyli specjalnego zacierania słodu. Przywiozą na Przegląd swoją "12", która w 2014 roku została srebrnym medalistą w konkursie Global Craft Beer Awards 2014. To piwo jasne pełne typu Pils leżakowane dwa miesiące, niepasteryzowane, niefiltrowane i refermentowane. Ze Świdnicy do Wrocławia trafi także pils "10", piwo warzone ze słodu klepiskowego i aromatycznie chmielone.
Browar Świdnica
Browar powstał w sierpniu 2015 roku, warzy piwa głównie na potrzeby restauracji współpracujących z nim. Są autorami m.in. piwa "Marcegis", które wygrało konkurs na interpretację historycznego piwa świdnickiego. Do Wrocławia przywiozą siedmioprocentową "Świdnica Daisy" reprezentującą styl Indian Pale Ale, piwo m.in. ze słodami karmelowymi i z amerykańskimi chmielami i "American Pilsa", klasycznego pilznera bohemskiego. To przyjemnie nachmielone, delikatne, słodowe, bardzo charakterystyczne czeskie piwo z wyczuwalną goryczką. W Kontynuacji napijemy się też ich czekoladowo-wiśniowego Stouta.
Piwo Sowie
Browar Rzemieślniczy Sowie powstał jesienią 2017 roku w halach produkcyjnych dawnego Bieltexu w tradycyjnie przemysłowej dzielnicy Bielawy. Jest częścią Bielawskiej Wytwórni Napojów. W 2018 roku ich piwa zdobyły nagrody "Najlepszy smak Dolnego Śląska" na festiwalu Europa na Widelcu i Sudeckie Kryształy za produkt regionalny, są też wpisani do Dolnośląskiego Szlaku Piwa. Przywiozą "Piwo Sowie Lato", przedstawiciela stylu Summer Ale o cytrusowo-grejpfrutowym charakterze, orzeźwiające "Piwo Sowie Pszeniczne" o delikatnych aromatach bananowych i goździkowych i "Australian Lager" z nutami cytrusów i owoców tropikalnych.
Browar Miedzianka
Janowice Wielkie na skraju Rudaw Janowickich nad doliną Bobru - tam leży ten mały browar (na zdjęciu). Jego nowoczesny budynek został zaprojektowany tak, by klienci mogli podziwiać proces warzenia i okoliczne widoki. Robią piwa, które nazwami nawiązują do historii Miasta Widma, czyli Miedzianki. Na kranach w Kontynuacji pojawią się ich jasny, lekko słodowy, ale o wyraźnej goryczce i cytrusowym aromacie "Cycuch janowicki" uwarzony w styli APA, reprezentujący styl West Coast IPA "San Fran Trzcińsko" polecany amatorom piw gorzkich, wytrawnych, z intensywnym aromatem owoców cytrusowych i tropikalnych oraz pijany, lekki i orzeźwiający pilsner "Kurt".
Browar Kamienica
Ten browar ze Stronia Śląskiego położony jest w malowniczej scenerii Stacji Narciarskiej Kamienica, u stóp Śnieżnika. Swoje piwa warzą (można ich spróbować w tamtejszej karczmie) z wykorzystaniem czystej górskiej wody i lokalnego słodu chcąc w ten sposób choć częściowo przywrócić tradycje piwowarskie Kotliny Kłodzkiej. Na Przeglądzie zaprezentują portera angielskiego "Ciemny Anioł" z wyczuwalnymi nutkami karmelu i toffi i leciutką goryczką w tle i jasnego, orzeźwiającego pilsa "Jasny Anioł" z wyraźnie zaznaczoną goryczką i korzennym aromatem. Przywiozą też "Dymione Śnieżyckie", górskie ale, piwo bursztynowe mające w smaku i aromacie delikatną przewagę słodu nad chmielem oraz wyczuwalne nuty wędzono-ziemiste pochodzące od słodu wędzonego torfem i bukiem.
Browar Roch
Ten rodzinny browar zlokalizowany jest w Nowych Rochowicach w okolicy malowniczych Gór Kaczawskich. Mieści się w miejscu byłej fabryki wapna, zadebiutowali w 2015 roku. W Kontynuacji zaprezentują "Pica Medicamentum", piwo w styli Pale Ale uwarzone we współpracy ze specjalistami z dziedziny medycyny i dietetyki: dzięki temu ma w sobie sporo cennych substancji, w tym żelazo, magnez i witaminy z grupy B, co czyni z niego trunek prozdrowotny. Na Przeglądzie serwować będą także filtrowane na gałęziach świerku i reprezentujące styl Forest Bomb Black IPA piwo "Balios" oraz "Shire", piwo kawowe, gładkie, pełne i z wyraźnie zaznaczoną goryczką, a określane jako Very Brown Porter.
Browar Widawa
Mieszczący się w Chrząstawie Małej browar to jedna z najbardziej rozpoznawalnych piwnych marek na Dolnym Śląsku i w Polsce. Jako jedni z pierwszych rozpoczęli kolaborację z piwowarami domowymi i wykorzystywali do leżakowania piwa dębowe beczki po innych alkoholach. Współpracują z blogerem Tomkiem Kopyrą, a mózgiem Widawy jest Wojciech Frączyk (na zdjęciu), którego piwa regularnie są nagradzane nie tylko w Polsce. W Kontynuacji poleje się ich "Pan Nelson" pils chmielony jedną odmianą chmielu, który daje mu nuty białych winogron i słodkich owoców tropikalnych - będzie to premiera - oraz podwójnie chmielona New England IPA "Hazy Hazi" i wytrawny "Liberty Stout" nagrodzony brązowym medalem w tegorocznym Konkursie Piw Rzemieślniczych w Poznaniu.
Cztery Ściany
Rodzinny browar rzemieślniczy z Trzebnicy założyło małżeństwo piwowarów Karolinę i Wojtka Ściana. W sierpniu 2016 roku rozpoczęli produkcję wykorzystując m.in. owoce z lokalnych sadów. Spróbujemy ich Milk Stouta "Gniazdo" o aromacie i smaku mlecznej czekolady i kawy, subtelnej goryczce i delikatnej paloności, któremu dodatek laktozy nadaje słodyczy i gładkości. Piwo nagrodzone było złotym medalem w Konkursie Piw Rzemieślniczych KPR. Cztery Ściany przywiozą też uwarzonego w stylu West Coast IPA "Kampera", jasne, cytrusowo-żywiczne piwo o intensywnym smaku i aromacie i wyraźną goryczką zbalansowaną słodowością. Ich ostatnie piwo to "Tropik", gładka IPA o smaku i aromacie owoców mango z dodatkiem słodu pszenicznego, płatków pszennych i owsianych i cytrusowo-tropikalnym charakterze.
Warsztat Piwowarski
Wrocławski Warsztat Piwowarski (założyciele browaru na zdjęciu) ruszył we wrześniu 2015 roku. Pracują na własnoręcznie wybudowanym sprzęcie i w oparciu o autorskie receptury Agnieszki Wołczaskiej-Prasolik, czyli Marusi znanej jako organizatorka Festiwalu Dobrego Piwa i Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich. Słyną z piw z dodatkiem m.in. trawy cytrynowej, chilli czy zielonego pieprzu. W Kontynuacji pojawi się ich klasyczny stout "Noc Na Tarnogaju", kawowo-czekoladowy, wytrawny, ale "miękki" trunek. Będzie też "Witaminek", orzeźwiające piwo pszeniczne z nutą kolendry i skórek cytrusowych.
Browar Złoty Pies
W październiku 2015 roku na wrocławskim rynku ruszył restauracyjny Browar Złoty Pies, miejsce w którym możemy nie tylko podpatrzeć proces produkcji piwa, ale tez w nim uczestniczyć na przykład dosypując samodzielnie słodu. Miesiąc po otwarciu lokalu warzone tu "Golden Wizen" zdobyło srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych na Poznańskich Targach Piwnych. To coś dla miłośników klasycznych niemieckich piw pszenicznych - jest orzeźwiające w smaku, lekko chlebowe. Autorem receptury jest Łukasz Szwed (na zdjęciu), główny piwowar Złotego Psa. Prócz "Goldena" w Kontynuacji spróbujemy dwóch innych jego piw. Będą to klasyczne jasne piwo w wariancie niemiecko-czeskim "Bokser Lager" i "PitBull IPA", w którym dominuje złożona goryczka, aromat owoców tropikalnych i nuta karmelu, a wyrazisty smak łączy się z orzeźwiającymi kiwi, mango i cytrusami.
Browar Stu Mostów
Wystartowali pod koniec 2014 roku przy ulicy Długosza, mają pub, organizują też piwne imprezy, należą do Dolnośląskiej Izby Rzemieślniczej i są pierwszym polskim członkiem The Brewers Association. Warzą piwo pod trzema markami: WRCLW, Salamander i ART. W Kontynuacji pojawią się reprezentanci dwóch pierwszych piwnych linii. Jedna z nich to nowość, czyli "WRCLW Schops Smoked Plums Porto BA 2018", historyczne piwo z Wrocławia o charakterystycznym słodkawym smaku skontrowanym kwaskowatym finiszem i dodatkowo leżakowane w beczkach po porto. Linię Salamander reprezentować będą ośmioprocentowe, mocno chmielone "Imperial IPA" i "Brut IPA", wytrawne, pijalne i intensywne piwo.
Browar Prost
Prost powstał we Wrocławiu na ulicy Paprotnej. Sercem browaru jest austriacka aparatura do warzenia piwa, działają tu dwie sale dla piwoszy, a produkty tu serwowane wzorowane są głównie na tych rodem z Bawarii. Do niedawna stawiali wyłącznie na klasykę, ale ostatnio sięgnęli po style nowofalowe. W Kontynuacji poleją się ich American Pale Ale o aromatach kwiatowych, cytrusowych i owocowych, słodowym smaku i wyraźnej goryczce oraz "Ahop", amerykański pils, cytrusowo-tropikalny, delikatnie zbożowy i wyraźnie gorzki. Będzie też ich najnowszy wyrób, czyli "Coffee Milk Stout", słodki, mleczny trunek z dodatkiem laktozy, słodów karmelowych i palonych oraz kawa z Hondurasu i Kostaryki wprowadzająca do piwa nuty czekolady, orzechów i suszonych owoców.
Browar Solipiwko
To browar kontraktowy (oznacza to, że ma własne receptury i surowce, ale przy produkcji piwa korzysta gościnnie z urządzeń innych, stacjonarnych browarów) założony w 2014 roku przez piwowara domowego Wojtka Solipiwko (na zdjęciu). Wypuścił na rynek już kilkanaście różnych piw z czego "Barrel Nygus" został doceniony na Konkursie Piw Rzemieślniczych 2016 zdobywając złoty medal w kategorii piw Wood & Barrel Aged Beer. Na Przeglądzie napijemy się piwa "Jason" uwarzonego w stylu New England Pale Ale. W jego smaku znajdziemy niską goryczkę i pełnię słodową, a w aromacie intensywne zapach pochodzące od amerykańskich odmian chmieli.
Browar Wbrew
Ten browar kontraktowy z Wrocławia stworzony został przez trzech przyjaciół: Pawła, Jarka i Michała. Zaczęło się od tego pierwszego, który jako fan piwa i piwowar domowy zaraził pozostałych swoją pasją, szczególnie jej częścią dotyczącą piwa rzemieślniczego. On też jest głównym piwowarem, nadzoruje produkcję i jest autorem receptur. Na festiwalu zaprezentują orzeźwiającego "Berlin-Air Weisse", jasne piwo w stylu Berliner Weisse o kwaśno-owocowym aromacie, subtelnej goryczce i wytrawnym finiszu. Będzie też "Angielski Reporter", porter uwarzony wspólnie z palarnią kawy Etno Cafe z aromatem orzechowo-czekoladowym, słodki, którego pełnię smaku zapewniają laktoza, płatki owsiane i laski wanilii.
Browar Wielka Wyspa
Ten wrocławski browar to wspólny projekt Tomasz Podeszwy i Jakuba Krupy, chłopaków z Sępolna, którzy początkowo warzyli piwo w kuchni dla siebie i przyjaciół. Jako piwowarzy aktywnie zaczęli działać w 2015 roku: brali udział w konkursach dla piwowarów domowych i w innych wydarzeniach piwowarskich. Mówią, że "nawet nie zauważyli, kiedy swoją pasję zamienili na pracę". Na Przeglądzie pojawią się ich dość lekkie, wzbogacone aromatem i smakiem cytrusów "Citrus Ale", a także "American IPA". To drugie to autorska interpretacja klasycznego stylu American India Pale Ale, do którego wykorzystali wyłącznie amerykańskie chmiele.
Wszystkie komentarze