Browar wBrew - stoisko nr 37
Ten nowy wrocławski browar kontraktowy stworzony został przez trzech przyjaciół: Pawła, Jarka i Michała. Wszystko zaczęło się od tego pierwszego, który jako rasowy fan piwa i piwowar domowy zaraził pozostałych swoją pasją, szczególnie jej częścią dotyczącą piwa rzemieślniczego. Jarek odpowiada za sprzedaż i razem z Michałem, który tworzy siatkę logistyczną browaru ogarniają funkcjonowanie placówki. Paweł jest głównym piwowarem, nadzoruje produkcję i jest autorem receptur. - Od samego początku postanowiliśmy iść wBrew i obalać piwne konwenanse - mówią twórcy browaru. Z tego powodu powstała pierwsza seria piw "wBrew Pogodzie". - Skoro w marcu jak w garncu, a kwiecień to plecień, to my pokazujemy, że można pić rześkie piwo w chłodne dni, a ciemne i gęste w ciepłe popołudnia. Albo na odwrót - mówią. Na festiwalu zaprezentują "Summer ALE", jasne, rześkie i wytrawne piwo z lekką goryczką i cytrusowym aromatem, klasyczne piwo pszeniczne w stylu belgijskim "My Dear Witbier" (premiera) oraz "Winter Stout", ciemne, czekoladowe, delikatnie palone i słodkie piwo, które wyróżnia proces leżakowania z płatkami dębowymi. Nowością będzie też "Mon Cheri IPA" - tu goryczkowe i mocno chmielowe piwo dopełnione jest wiśniowym finiszem.
Browar Miedzianka - stoisko nr 44
Ten mały browar (na zdjęciu) leży na skraju Rudaw Janowickich nad piękną doliną Bobru w miejscowości Janowice Wielkie. Jego nowoczesny budynek został ciekawie wkomponowany w krajobraz i zaprojektowany tak, by klienci mogli podejrzeć proces warzenia równocześnie podziwiając okoliczne widoki. Na miejscu warzone są piwa, które swą nazwą nawiązują do bogatej historii Miasta Widma, czyli właśnie Miedzianki. Na Stadionie zaprezentują "Cycucha Janowickiego" w stylu American Pale Ale, piwo jasne, górnej fermentacji, lekko słodowe, o wyraźnej goryczce. Cytrusowy aromat zawdzięcza odmianom chmielu użytym podczas warzenia i leżakowania, nazwą nawiązuje do sławnych Sokolika i Krzyżnej Góry, dwóch wierzchołków Gór Sokolich. Na kranach będą też miedziany, mocno słodowy lager wiedeński "Rudawskie", jasny "Wołek", czyli wyraźnie słodowe piwo o lekko wyczuwalnej goryczce i bardzo jasne, lekko owocowe piwo pszeniczne "Mniszek". Listę zamykają "Górnik", pszeniczny stout dymiony o brunatnym kolorze, delikatnym zapachu dymu i wyczuwalnej w smaku czekoladzie oraz Barley Wine "Boberek" - gęste, słodkie, mocne piwo kojarzące się z białym winem, a dzięki leżakowaniu z dębowymi płatkami z beczek po burbonie mające aromaty wanilii, miodu, leśnych owoców.
Wszystkie komentarze