Przy hotelu Terminal na Muchoborze Wielkim działa restauracja Rakietowa, z racji odległości od centrum nieco nieodkryta i niedoceniana. Zupełnie niepotrzebnie.
Saperzy a to zakopywali, a to zrzucali z helikopterów ładunki wybuchowe, by wysadzić wały na Odrze w Łanach. Ale mieszkańcy wiosek przy wałach nie dopuścili do ich zalania. A potem żyli z piętnem tych, którzy nie poświęcili się dla ratowania...
Czy wrocławianie kochają faszerowane ziemniaki? Fakt, że przez ostatni rok z kulinarnej mapy miasta znikły Zacna Pyra i Krakowski Kumpir, nakazuje na to pytanie odpowiedzieć negatywnie. Właściciele nowego lokalu - Facecook - wyzwania się jednak nie...
Wałbrzych zakrywa cień Książa. Turyści zatrzymują się na rogatkach miasta, oglądają zamczysko Hochbergów i wyjeżdżają. Robią duży błąd
Własne, pachnące słońcem, a nie chemią pomidory są po prostu lepsze - tłumaczą młodzi wrocławianie, których coraz więcej przejmuje działki w ogródkach rodzinnych.
W Teatrze Polskim spektakl "Mayday" wystawiany jest już od ćwierćwiecza. - Działa jak seans terapeutyczny, zarówno na nas, jak i na publiczność - mówi jedna z grających w nim aktorek
- Zmieniajcie swoje miasta tak, by dzieci i seniorzy czuli się w nich bezpiecznie i dobrze jako piesi. Wtedy wszyscy będą czuć się dobrze - przekonywał we Wrocławiu legendarny już ekspert miejski Gil Penalosa.
Po pobudce plan dnia w obozie jest prosty: mycie zębów, joga, śniadanie, a potem - praca, patrol albo wycieczka po Puszczy Białowieskiej - opowiada Natalia Sawka, wrocławianka, dziennikarka i aktywistka
Gimnazjalistki ze Środy Śląskiej podpaliły jeża, a nagranie wrzuciły do sieci. Internauci odpowiedzieli: "Podpalimy wam teraz te śliczne włosy". Całe miasto zastanawia się, jak zostaną ukarane
Trzej Królowie, patroni podróżnych strzegący wejścia do legnickiej katedry, patrzą na tzw. Wysoką Drogę łączącą Europę Zachodnią z Rusią. Przemierzymy ten trakt, nie ruszając się z miasta.
II Symfonią Mahlera NFM kończy za tydzień swój drugi sezon. Ma już na koncie 788 koncertów, 810 tys. słuchaczy, kilkanaście festiwali i 44 nagrane płyty
Coraz więcej restauratorów we Wrocławiu rezygnuje ze ścisłego centrum i wybiera obrzeża miasta. Na południu, wśród osiedli przy ul. Zwycięskiej, schowane jest Grande Papa. Zdecydowanie warto polecić to miejsce.
W Bolesławcu jak w raju. Glina przynosi miastu światową sławę i pieniądze. Ale także przytłacza, bo turyści pędzą do sklepów z ceramiką i zapominają, że miasto gromadziło skarby przez prawie 800 lat.
Wrocławianie lgną do rzeki. Nadal jednak wiele trzeba przy Odrze zrobić, bo przez lata okolica rzeki była zaniedbana.
Michał Matuszewski, szef kuchni w Hotelu Biały Kamień w Świeradowie-Zdroju, to człowiek, który wspiera lokalnych producentów. Dzięki niemu pani Ewa, mieszkająca zaledwie 100 m od hotelu, nadal produkuje kozie sery. Michał obiecał jej, że przez co...
Copyright © Wyborcza sp. z o.o.