Przepisy na Wielkanoc. Cafe Babilon: chlebki do żurku
Laura Chołodecka od prawie dekady tworzy kulinarnego bloga Cafe Babilon. "Wszystkie dania, które tu znajdziecie zostały przeze mnie sprawdzone, ugotowane w mojej kuchni i samodzielnie sfotografowane - jestem wykwalifikowanym fotografikiem" - zapewnia.
Przepis na chlebki do żurku wielkanocnego pochodzi ze specjalnej sesji z wielkanocnymi drożdżowymi wypiekami powstałej dla Magazynu Kocioł. Całość przygotowana została wspólnie z autorkami blogów Apetyt na Kuchnię i Gotuj z Kasią.
- 25 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłej wody (plus do posmarowania)
- 500 g mąki pszennej chlebowej (plus do podsypania)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka soli
- łyżka otrębów pszennych
Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem, wodą i 2 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Do miski włóż pozostałą mąkę, jogurt, sól, dodaj zaczyn. Z pomocą robota z końcówką w kształcie haka wyrób gładkie, elastyczne ciasto, następnie przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie wyrób, przełóż na oprószony mąką blat i podziel na 3-4 równe porcje. Z każdej oderwij mały kawałek i uformuj kulki. Większe kawałki, zagnieć i lekko spłaszcz. Boki lekko ponaciągaj i złóż pod spód, do środka, tak żeby uformować okrągłe bochenki.
Chlebki przełóż złożeniem do spodu, na wyściełaną papierem do pieczenia blaszkę. Posmaruj wodą, na środku ułóż małe kulki, lekko dociśnij, aby się przykleiły, wierzch posyp otrębami. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Piecz 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza, wyjmij i ostudź.
Przed podaniem odkrój wierzch chlebka i wydrąż miąższ zachowując około 1 cm ścianki. Wydrążone chlebki można lekko podpiec (miąższ wysusz i zmiel na bułkę tartą).
Cafe Babilon w internecie.
Cafe Babilon na Facebooku.
Wszystkie komentarze