Główny dzień festiwalu to sobotnia Wielka Europejska Uczta. Kosztować będziemy dań z siedemnastu krajów UE i z Wrocławia. Porcje będą kosztować 5 zł, bony kupimy w kasach na rynku. Dochód trafi do wrocławskiego gastronomika, przeznaczony będzie na stypendia.
* Austria, Damian Jeleń: mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami z sałatką ziemniaczaną, papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną z sosem pomidorowym, sałatka śledziowa i ziemniaki
* Belgia, Edward Jany: wołowina w piwie po flamandzku, cykoria w szynce z serem gruy?re pod beszamelem, szaszłyk z truskawek i szparagów z czekoladą
* Chorwacja, Piotr Zieliński: mięso wieprzowe nadziewane śliwką z roladą chlebową, ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
* Czechy, Agnieszka Hajbura-Michałowska: gulasz wołowy na piwie, krem ziemniaczany
* Francja, Henryk Pasternak: zupa cebulowa, tarta ze szpinkiem, zapiekany deser z truskawkami
* Grecja, Servet Kovaci: moussaka z bakłażanów, ziemniaków i mielonej wołowiny, rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą z sosem tzatzyki, baklava z miodem i orzechami
* Hiszpania, Robert Grygiel: kurczak z pomarańczą, smażone ziemniaki z sosem czosnkowym
* Holandia, Sebastian Witkowski: potrawka wołowa i purée ziemniaczane, ciastka z pastą z migdałów
* Irlandia, Damian Kogutiuk: miniburgery z szarpaną baraniną marynowaną w irlandzkiej whiskey, jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach
* Litwa, Przemysław Bogucki: chłodnik na kwasie chlebowym, duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną
* Niemcy, Ołena Marciniak: kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, kapusta kiszona po bawarsku, sałatka ziemniaczana
* Polska, Grzegorz Pomietło: rolady wołowe, gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami, sernik krakowski
* Portugalia, Adam Zieliński: zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo, dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami, kruche babeczki z masą jajeczną
* Słowacja, Dariusz Łaźniewski: pierożki z bryndzą, naleśniki z serem i malinami
* Szwecja, Daniel Makuch: schab pieczony w miodzie podany z żurawiną, pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku
* Węgry, Grzegorz Chmolowski: gulasz segedyński, pikantne naleśniki, chłodnik wiśniowy
* Włochy, Dariusz Kulczycki: bruschetta z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z szynką prosciutto crudo, deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato
* Kuchnia Wrocławia, Zbigniew Koźlik: filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek, piernik aromatyzowany herbatą lipową
Wszystkie komentarze