Restauracja Enjoy, Powstańców Śląskich 204
Przystawka to filet z indyka przygotowany metodą sous-vide z sosem z tuńczyka, kaparami, suszonymi pomidorami, jadalną ziemią i musztardowcem. Danie główne to policzek wołowy duszony z podgrzybkami, puree ziemniaczanym i zielonym groszekiem z masłem palonym, a deser to creme brulee aromatyzowany pomarańczą. Ta mieszcząca się w hotelu Platinum Palace restauracja pomyślała także o wegetarianach. Dla nich na przystawkę będzie krem z koziego sera z burakiem, piernikiem imbirowym i miksem kiełków, jako danie główne grillowane zielone szparagi z cieciorką i pomidorkami koktajlowym podawane z młodym szpinakiem i palonym masłem, a na deser suflet czekoladowy z prażonymi migdałami.
Restauracja Spichlerz, Główna 12 (Kobierzyce)
Wędzona pierś z kaczki, czerwona cebula, buraki czerwone, rukola, ser przemkowski z kozieradką - oto składniki konkursowej przystawki ze Spichlerze. Danie główne to długo pieczony szponder z kaszanką, brioszką, jarmużem i musem z bakłażana, a deser to ciasto marchewkowe z lodami. Ale ta znajdująca się w zamku Topacz restauracja będzie tez miała coś dla fanów ryb. W tym zestawie przystawka to krem z dyni z kompresowaną gruszką i oliwą, jako danie główne podadzą nam filet z pstrąga tęczowego ze szpinakiem, ogórkami, biała kapustą i sosem rybnym. Na deser dostaniemy sernik ze śliwkami i czekoladą.
Restaurant Michel, Piłsudskiego 104
Lokal na co dzień oferuje tradycyjną kuchnię francuską i na to też postawił w konkursie Restaurant Week. I tak na przystawkę dostaniemy tu chrupiące żabie udka w wiórkach kokosowych serwowane klasycznie na bagietce, danie główne to polędwiczki wieprzowe w sosie Dijon podawane z pieczonymi w piecu ziemniakami i słodki klasyk, czyli creme brulee. Wegetariańskie menu to francuska zupa cebulowa z ciastkiem francuskim na przystawkę, lasagne z warzywami oraz tarta "Tatin" na deser.
Taszka, Rynek 53/55
Niedawno otwarty lokal w konkursowym menu, jako przystawkę, ma tartę pomidorową z żelem bazyliowo-cytrusowym i kremem serowym, a na deser ciasto miodowe ze słodko kwaśnym kremem lemon curd z dodatkiem serka mascarpone, migdałami i maślanką. Jeśli zdecydujemy się na danie główne z mięsem, to będzie to boczek robiony metodą sous vide, marchewki, sos jogurtowy i zioła, jeśli wybierzemy wersję wegetariańska, to stanie przed nami talerz, na którym będą marchewki, quinoa, ser jogurtowy labneh, orzechy laskowe, olej z orzechów laskowych i mięta.
Wszystkie komentarze