Jerzy Góralski: - Włosi, którzy przyjeżdżają, do 'Romy' są zachwyceni. Fot. Kamila Kubat / Agencja Wyborcza.pl
Włoska receptura w centrum Nadodrza
Lodziarnia Roma to jedna z najstarszych lodziarni we Wrocławiu. Założył ją Antoni Grzelak, z wykształcenia pilot i mechanik, wraz z włoskim cukiernikiem.
Fot. Maciej Świerczyński / Agencja Gazeta
Włoskim akcentem jest sama nazwa zakładu nawiązująca do stolicy państwa. Lody w Romie powstają w tradycyjny sposób przy pomocy zabytkowych, poniemieckich urządzeń. Właściciele niezwykle dbają o jakość swoich wyrobów, tak aby zaspokoić każdego smakosza. Niezwykłe są także smaki lodów, znajdziemy tam m.in. lody piwne, buraczkowe lub marchewkowe.
Fot. Sławomir Pawłowski
Zakład działa od 1946 roku. Jego założyciel Antoni Grzelak był pilotem i mechanikiem. Wspólnika z Włoch poznał na wojnie. Walczyli w jednym dywizjonie. W 1962 cukiernię przejął brat Antoniego, Franciszek Grzelak. Następnie w 1991 roku przekazał ją Jerzemu Góralskiemu, który do dziś jest jej właścicielem.
Fot. Sławomir Pawłowski
165
Wszystkie komentarze