Łukasz, autor bloga food2.pl na Wielkanoc poleca bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi. - Te urocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua, bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając o obowiązkowym dodatku w postaci pomarańczy. W Walencji, gdzie je po raz pierwszy poznałem, nie może zabraknąć tego aromatu. Dodatkowo dorzuciłem pachnący rozmaryn i moją ukochaną czarnuszkę, dzięki której nabrały one niepowtarzalnego charakteru. Jajeczka przepiórcze zaś po prostu ślicznie na nich wyglądają, to takie naturalne pisanki - opowiada bloger.
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Składniki (na 9 bułeczek):
tuzin jajek przepiórczych
1 jajko kurze
1 żółtko do posmarowania
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
50 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli sok z 1 pomarańczy (50 ml)
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek
BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy je w letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż się spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego.
Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery ?s?. Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta. Bułeczki posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 20-25 minut, aż się zezłocą. W trakcie pieczenia możliwe, że będzie konieczność, aby docisnąć jajka do środka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy od razu. Lub studzimy i smarujemy masłem.
Bułeczki zachowują świeżość przez 1 dzień.
SMACZNEGO!
Wszystkie komentarze