Fot. MARCIN URBAN
Tłusty czwartek 2016. Karnawałowe uszy
Orejas de Carnaval, czyli hiszpański chrust, to typowy karnawałowy deser, pochodzący z regionu Galicji. Od naszego chrustu różnią się nie tylko kształtem, ale i dodatkiem anyzu (może być w proszku). Jeśli nie jesteś jego zwolennikiem, możesz w poniższym przepisie zastąpić anyżówkę wódką lub spirytusem.
Karnawałowe uszy
500 g mąki pszennej
125 ml mleka
12 ml anyżówki
2 jajka
5 g masła
50 g smalcu lub masła
100 g cukru
starta skora z 1 cytryny
olej do smażenia
W misce wymieszaj mleko, anyżówkę, skórkę z cytryny, jajka, masło, smalec, cukier i mąkę. Zagnieć elastyczne ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Schłodzone ciasto podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą z nich bardzo cienko rozwałkuj. W rondlu na małym ogniu podgrzej olej (pilnuj, by nie był zbyt gorący, bo ciasto szybko się spali). Rozwałkowane kawałki wrzucaj do oleju, a za pomocą widelca przyciągaj jeden koniec ciasta do środka, formując kształt ucha. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Autor: Aneta Kosiba
Wszystkie komentarze