Soki z Maciejowego Sadu wspaniale gaszą pragnienie w gorące dni. Są zdrowe i całkowicie naturalne. Nic wiec dziwnego, że mają wielu sympatyków, a także? nagród i wyróżnień.

Maciejowy Sad to rodzinna firma z Lutyni (gm. Miękinia) zajmująca się produkcją tłoczonych, naturalnie mętnych soków w szerokiej kombinacji smakowej. Zarówno jabłka (będące głównym surowcem), jak inne składowe (np. wiśnia, marchew, brzoskwinia) pochodzą z własnych upraw. Zaletą tak produkowanych soków jest ich całkowita naturalność, bowiem żadne dodatkowe składniki nie są dodawane. Nie ma w nich dodatkowego cukru i wody poza tymi, które występują naturalnie w danym owocu lub warzywie.

W kwietniu soki z Lutyni zdobyły tytuł "Dolnośląski Produkt Lokalny 2012". Była to jedna z kategorii konkursu "Dolnośląski Przedsiębiorca Społeczny roku 2012" organizowanego przez Fundację Rozwoju Ekonomi Społecznej z Jeleniej Góry. Wyróżnienie w kategorii produkt otrzymały również Winnice Jaworek z Miękini.

Z kolei 20 czerwca rozstrzygnięto konkurs "Mikroprzedsiębiorca Roku 2013"organizowany przez Fundację Kronanberga, pod honorowym patronatem Wicepremiera i Ministra Gospodarki Janusza Piechocińskiego. Maciejewy Sad znalazł się w gronie dziewięciu wyróżnionych firm. To bez wątpienia wspaniały wynik, biorąc pod uwagę renomę konkursu oraz rekordową liczbę zgłoszeń - 256! Certyfikat dla firmy odebrał Jerzy Karczewski, współwłaściciel. - Spotkanie z ludźmi, którzy podobnie jak my łączą pracę z pasją było bez wątpienia ciekawym doświadczeniem, a wyróżnienie miłym zaskoczeniem - powiedział po powrocie z Warszawy.
Na oba konkursy firmę zgłosiło średzkie starostwo. - W naszej ocenie Maciejowy Sad ma w sobie potencjał upoważniający do ubiegania się o najcenniejsze nagrody i wyróżnienia. To mała, rodzinna firma, która nie chce konkurować z potentatami wielkością produkcji tylko jej jakością - ocenia Mieczysław Kudryński, wicestarosta powiatu. - Takie firmy mają przyszłość i takie właśnie firmy chcemy wspierać i promować - dodaje.
Spośród wcześniejszych wyróżnień zdobytych przez firmę warto wymienić Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska, Doceń Polskie czy Agro Polska. Przypominamy też, że sokami tłoczonymi w Maciejowym Sadzie witano kibiców przybywających do Wrocławia na EURO 2012.
W tej chwili Maciejowy Sad oferuje następujące soki: jabłkowy, jabłkowo-gruszkowy, jabłkowo-malinowy, jabłkowo-rabarbarowy, jabłko z czarną porzeczką, jabłkowo-selerowy, jabłkowo-marchewkowy, jabłkowo-buraczkowy, jabłko z miętą. Sezonowo (w zależności od dostępnych surowców) występują również inne smaki. Nowością w ofercie firmy są herbatki z owoców.

(rfp)