Mat. Restaurant Week
Małże, grasica i chipsy z brukselki
Chwila Moment Coffee & Food
Franuskie pâté, czyli lekki pasztet z kaczych wątróbek, a do tego redukcja ze śmietanki, mus żurawinowy, puder z suszonej gruszki i domowy pumpernikiel - to składniki pierwszej tutejszej przystawki. Danie główne dopasowane do niej to filet z kaczki podawany z pieczarką z mozzarellą, jagnięcym demi-glacem jagnięcy i rukola. Drugi zestaw otwierają małże św. Jakuba a cukinią, sosem szafranowym z musztardą francuską i pumperniklem. Potem dostaniemy makaron pappardelle z borowikami, tymiankiem, czosnkiem i śmietanką. Słodkim finałem posiłku będzie tu fondant czekoladowy, a domowe lody o smaku słonego karmelu, mus malinowy i pyłek z pistacji.
Sołtysowicka 15b.
Enjoy w Hotelu Platinum Palace
Zestaw mięsny otwiera tu kremowa zupa z młodej fasoli z grasicą cielęcą i papryczką chili, potem kuchnia zaserwuje nam stek z antrykotu przygotowany metodą sous-vide, a do tego ziołowe masło, brukselkę, pęczotto z warzywami jesieni i ciemny sos z zielonym pieprzem. Zestaw wegetariański składa się z kremu z dyni piżmowej z musem z koziego sera i nasionami i z makaronu papardelle z borowikami młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami pini i serem pecorino. Na deser zjemy crumble śliwkowy z cynamonem i lodami chałwowymi (na zdjęciu dania z restauracji Enjoy).
Powstańców Śląskich 204.
Folgujemy
Długo pieczony boczek z ziołowym crostini, musem z czerwonej kapusty oraz emulsją z jabłek i cydru oraz makaron pappardelle z długo pieczonym policzkiem wieprzowym, sosem z leśnych grzybów i z rozmarynowym pangrattato (rodzaj posypki) ze skórką z cytryny - to dania z tutejszego zestawu mięsnego. Deserem w nim jest ciasto marchewkowe ze skórką z pomarańczy z chałwowym mascarpone, kruszonką z orzechów włoskich i sorbetem z mango. Zestaw drugi, wegański, to hummus dyniowy z białej fasoli i tahini na domowej focacci z winogronem duszonym w pomarańczy, makaron bucatini z kremowym sosem dyniowym z truflowymi, prażonymi orzechami nerkowca i chipsami z brukselki oraz gorąca czekolada z pomarańczowym likierem Cointreau z prażonymi orzechami laskowymi w cynamonowej skorupce.
Kniaziewicza 16.
Wszystkie komentarze