Umami Dumpling & Pasta Bar
Wątki azjatyckie sugeruje nam już choćby sama nazwa restauracji położonej w Rynku. Słowo "umami" pochodzi z japońskiego i oznacza jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. W 2000 roku Kikunae Ikeda, profesor chemii na uniwersytecie w Tokio, podczas swoich badań zauważył, że popularne w japońskiej kuchni wodorosty konbu mają unikatowy smak. Substancje odpowiedzialne za jego powstawanie występują naturalnie w wielu produktach, m.in. grzybach, serach, wodorostach, pomidorach, różnego rodzaju mięsach i rybach. Długotrwałe gotowanie, fermentowanie, wędzenie i dojrzewanie potęguje smak umami.
Podróż po Azji warto rozpocząć od pierożków wonton z wołowiną. Znajdziemy w nich pak choi, por, dymkę, grzyby shitake, sezam, sos teriyaki i kimchi. Kosztują 23 złote, są delikatnie pikantne, ale naprawdę smaczne.
Dobrze prezentuje się także ramen (29 zł). Jeśli go zjecie w całości, niepotrzebne będzie Wam na wiele godzin nic innego. Do Umami warto wybrać się także na pad thai (31 zł).
Wszystkie komentarze