Na jedną poziomkę zdaniem Gessler zasługują cztery wrocławskie oraz znajdujące się tuż przy granicy miasta restauracje. Każda z nich specjalizuje się w innej kuchni.
Romantyczna Przystań położona nad Odrą to miejsce serwujące klasyczne dania włoskie, jak zupa minestrone, carpaccio, czarny halibut z soczewicą i comber jagnięcy w winnym sosie. Dodatkowe atuty lokalu to sprawna, dyskretna obsługa, intymna atmosfera i spora karta śniadaniowa. Z kolei Villa Bianco Steak & Lobster specjalizuje się w stekach, rostbefie i odławianych na miejscu z homarach (Magda Gessler poleca gotowane lub pieczone podawane z masłem czosnkowym, galaretką z wina i salsą cytrynowo-bazyliowo-pomidorową). Obsługa pomoże w wyborze wina z obszernej karty, posieka przy nas wołowiną na tatara czy poda nam świeżą ostrygę prosto z lodu. Urokliwy ogród i wygodny parking sa niewątpliwymi plusami tego miejsca.
W nieodległym od Wrocławia Kiełczowie Gessler znalazła Mlekiem i Miodem, lokal z minimalistycznym, eleganckim wystrojem, fachową obsługą i pysznymi, serwowanymi w wielu wersjach burgerami. Z tutejszej karty restauratorka poleca też foie gras z kaczych wątróbek z grzankami i karmelizowaną cebulą, krem z dyni muscat z pianką z gorgonzoli oraz filet z kaczki podawany na puree z żurawiną. Na kuchni polskiej i niemieckiej bazuje Pałac Alexandrów z podwrocławskiego Samotworu, kolejne miejsce nagrodzone jedną poziomką. Gessler podkreśla panujące tu luksus i komfort, pełne zieleni otoczenie i widok na rzekę Bystrzycę, wyposażenie hotelu i bliskość lotniska, co czyni te restauracje idealną dla biznesmenów spoza miasta i turystów.
Restauracja Przystań, ul. Księcia Witolda 2, www.przystan.wroc.pl.
Villa Bianco Steak & Lobster, ul. Rdestowa 17a, www.villabianco.pl.
Mlekiem i Miodem, ul. Wrocławska 31, Kiełczow, www.mlekiemimiodem.com.pl.
Pałac Alexandrów, ul. Główna 14, Samotwór, www.palacalexandrow.com.pl.
Wszystkie komentarze