mat. prasowe
Browar Profesja
Wrocławski browar działa od marca 2014 roku, znajduje się przy ulicy Kwidzyńskiej, powstał z inicjatywy Jakuba Szydłowskiego i Karola Sadłowskiego. Z ich warzelni wyjeżdżają często rarytasy, których próżno szukać w ofercie innych browarów. Są to m.im. "Zielarka" w stylu gruit ale, "Rzeźnik" (red sour ale) czy "Cyrulik" (smoked berliner weisse).
Na Stadionie zaprezentują aż dziewięć piw, wśród nich będzie to oficjalne festiwalowe. "Piwowar" to piwo pszeniczne w stylu bawarskim wzbogacone owocami. Ma 4,9 % objętości alkoholu, jest klasyczne, o delikatnym charakterze. Przez aromat bananów przebija się nuta goździków, a łączy się z tym lekko chlebowy smak. Lekkie aromaty chmielowe i niska słodowość powodują, iż piwo jest lekkie w odbiorze i orzeźwia. Piwo festiwalowe wybrali, jak co roku, uczestnicy Festiwalu poprzez głosowanie na Facebooku.
Prócz tego spróbujemy "Marynarza" (AIPA), "Basisty", czyli lekkiego, zamerykanizowanego belgijskiego farmhouse ale, "Alchemika" (Wild AIPA), "Listonosza" z delikatnymi nutami kawy i "Młynarza", amerykańskiego piwa pszenicznego. Będą też "Inżynier" (Dortmunder Export), "Dudziarz" (Strong Scotch Ale) i "Kamerdyner" (Extra Special Bitter).
Wszystkie komentarze