W stolicy Dolnego Śląska konkurencja jest bardzo duża. Na portalu Tripadvisor dobre recenzja mają lodziarnie: Lizing, Polish Lody, Lodziarnia Roma czy Marcello Consonni na Więziennej. Rok temu w plebiscycie Gazety Wyborczej wygrała lodziarnia Roma, która nieznacznie wyprzedziła Polish Lody z placu Bema.
Fot. Kamila Kubat / Agencja Gazeta
Roma została założona w 1946 roku, czyli tuż po wojnie, kiedy zostały włączone woda i prąd - mówił w 2013 roku na łamach Gazety Wyborczej Jerzy Góralski, właściciel lodziarni. Założycielami firmy byli Antoni Grzelak, pilot i mechanik oraz włoski cukiernik. Wspólnicy poznali się na wojnie. Od początku istnienia lodziarni lody produkowane są na bazie włoskiej receptury.
Użytkownik Irmus na portalu Tripadvisor tak zrecenzował lodziarnię Romę: ''Lodziarnia nietypowa, w starym stylu, żadne nowoczesne hipsterkie miejsce. Lody w wieeelu oryginalnych smakach. Najlepszy słony karmel jaki jadłam - szkoda tylko że nie tylko ja tak uważam i ciężko na niego trafi.''
fot. Kornelia Głowacka-Wolf / Agencja Gazeta
Na pl. Bema od rana do wieczora stoją już dwie kolejki. Jedna do tradycyjnej piekarni, a druga - do lodziarni Polish Lody, założonej przez dwóch chłopaków po studiach. Rzesza fanów naturalnych smaków zaskoczyła nawet ich samych. Lodziarnia Polish Lody działa w lokalu przy pl. Bema 3/1B od połowy maja 2014 roku. W ofercie są trzy stałe smaki lodów: śmietanka, czekolada i truskawka (sorbet). Dodatkowo codziennie, na jeden dzień, pojawiają się dwa inne smaki, np. kinder bueno, nutella, malaga, pistacja, piernik, agrest, grejpfrut, tiramisu, beza, kiwi, marcepan, żurawina, orzech laskowy itd. Zapowiedź dwóch kolejnych smaków dnia (mlecznego i sorbetu) pojawia się codziennie wieczorem na facebookowym profilu lodziarni.
Więcej o lodach na placu Bema przeczytasz tu http://wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,36743,16270880,Przyjaciele_z_mlodosci_zalozyli_lodziarnie__Wieczne.html
Wszystkie komentarze