Więcej
    Komentarze
    Mieszka od dawna poza Polska ale czesto Polske odwiedzam. Mozna byc dumnym jak duzo dobrego sie dzieje, ale swietna Polska kuchnia jest wstydliwie chowana, dlaczego? Jest snobizm na cudze co zawsze w Polsce kiedys bylo lepsze. Skonczmy z kompleksami popierajmy I propagujmy siebie, nasze swietne potrawy, polskie przepisy. Problem w tym ze nie wielu potrafi te potrawy dobrze przyrzadzic I podac. Nie wstydzimy sie pierogow, ale nie podajmy 2 gramy byle jakiego farszu w pol kilograma ciasta. Na holywoodzkim weselu pana mlodego z pochodzenia polaka podwano pierogi ktore zrobily furore ale to byly pierogi nie gnioty zwane pierogami. Czekam na prawdziwie polska resteuracje z Michelin gwiazdkami. Popierajmy siebie, jestesmy dobrzy!
    @franek-janek Trzeba pamiętać, że polska kuchnia to czasochłonna kuchnia. Dobrą grochówkę robię 4h, a rosół z 3ch mięs to i nawet 5h na małym ogniu bo wtedy najlepszy. Karkówka, czy jagnięcina pieczona w niskiej temp. z 7godz. Poza tym mięso w marynacie musi poleżeć ze 1-2dni. Tak samo nawet śledź po kaszubsku - niby roboty na 20min, ale najlepszy smakuje jak się "uleży", a barszcz na 2gi dzień też lepszy. No i bigos czy flaki.... Oczywiście mamy dania, które są robione na szybko np. tatar, ale ich jest mniej. A np. takie pierogi to "utłuc" 100 to mnóstwo roboty, czasu i sprzątania a taką porcję sprzedaje się (pracowałam w barze mlecznym) 7szt za 7-8zł to i tak drogo jak paczkę z marketu masz za 5 a jest ich tam więcej. Gdyby tylko Polacy mieli za co iść do takiej restauracji...
    już oceniałe(a)ś
    5
    0
    @franek-janek Bez przesady, wcale nie jest tak chowana. Jest całkiem sporo knajp gdzie można zjeść po polsku. Choć może faktycznie często jest to polska kuchnia w trochę bardziej nowoczesnej wersji a nie całkowicie klasycznej jak u babci. Z drugiej strony typowo klasyczne polskie dania w żadnej restauracji nie będą lepsze niż zrobione przez mamę czy babcię ;) Ja mimo wszystko lubię w restauracji dostać coś trochę innego niż się gotuje w domu. Ale to tylko moja subiektywna opinia. Zgodzę się natomiast z tym, że dobra kuchnia to dobre składniki. I jaka by to nie była kuchnia to jest podstawa. Niestety ciągle jest pełno restauracji, które próbują wciskać nam byle co. Na szczęście powstaje coraz więcej przyjemnych knajpek gdzie jedzenie jest świetne jedzenie, miła atmosfera i przyzwoite ceny (dania w przedziale 20-40 zł).
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    @franek-janek Akurat polska kuchnie w Polsce ma się świetnie. Jest mnóstwo knajp odwołujących się do tradycji.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    A w której podsłuchują????
    już oceniałe(a)ś
    9
    3
    To chyba jakiś niesmaczny żart, albo kryptoreklama. Byłem w 3 z nich z pierwszej 10, a ostatnio odwiedziłem restaurację z zielonym piecem w małej mieścinie Olsztynek i żadna z tych 3 nie umowa się do tej z Olsztynka. Oczywiście oceniamy jedzenie, ale ilość nadętych snobów, którzy tam bywają...
    @altel_by Bardzo dobra knajpa, ale nie na tyle żeby znalazła się w rankingu. Te w Warszawie z rankingu zdecydowanie lepsze.
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Jedzenie w Warszawie to śmiech na sali, przynajmniej jeśli chodzi o ilość i cenę. Filiżanka zupy i plasterek mięsa kosztują tyle co całe stado krów. A że może być inaczej, polecam lokale w Beskidzie Śląskim,np. w Szczyrku.
    @takito.ataki Hmm muisiałbym ze trzy godziny jechać i trzy godziny wracać, żeby coś zjeść..
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    To taka krypto reklama?
    już oceniałe(a)ś
    6
    6
    Proszę poprawić lazanię, ponieważ chodziłam z koleżanką na lunch i od podania zimnej, wczorajszej odgrzewanej lazani przestałam Was odwiedzać.
    @anielcia4 Lazania zawsze jest lepsza, przygotowna wczesniej, by sie "przegryzla". Oczywiscie nie powinna byc zimna, Choc znam takich co i zimna zjedza. Z reszta wsrod pierwszych narciarzy tatrzanskich, ktorzy wybierali sie na tzw. "wyrypy", bardzo byl popularny bigos, wlasnie na zimno,
    już oceniałe(a)ś
    2
    1
    @jack_flash niemniej podanie zimnej lasagne powinno być karalne
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    Czy w tych restauracjach też będzie oprócz drogiego jedzenia nagrywanie taśm, które po kilku latach ukażą się w prawicowych mediach?
    @ibrylowska Jeżeli przyjdzie bydło i będzie się zachowywało jak bydło to nagrania mogą trafić nawet do mediów lewicowych ;). Btw. "taśmy" odeszły w bezpowrotną przeszłość drobnych 20 lat temu....
    już oceniałe(a)ś
    0
    0
    ale wypas skiba tu goscił myzlał że jest kaszanka i flaki
    już oceniałe(a)ś
    2
    6