Święto smakoszy, czyli festiwal Europa na Widelcu, odbędzie się już po raz ósmy. Tym razem poznamy smaki Wrocławia i miast, które w przeszłości były Europejskimi Stolicami Kultury.
W środę w Rynku zacznie się jarmark produktów regionalnych i II Festiwal Książki Kulinarnej. Z kolei w piątek premierę będzie mieć "Wrocławska Książka Kucharska", czyli zbiór przepisów nadesłanych przez wrocławian. - Są okraszone wspomnieniami i historiami, z których można odczytać emocje autorów i choć przez chwilę poczuć klimat panujący w ich kuchniach - mówi Beata Śniechowska, ambasadorka projektu, zwyciężczyni 2. edycji programu "Master Chef".
KORNELIA GŁOWACKA-WOLF
Z tej okazji w piątek w Rynku spróbujemy lekko słodkiej potrawki hubertówki na miodzie trójniaku, makówek, gołąbków babci Karoli czy śląskiego nieba. Przepisy na te danie pochodzą oczywiście z "Wrocławskiej książki kucharskiej".
Odbędzie się też konkurs na najlepszy produkt dolnośląski, a chętni będą mogli wziąć udział w warsztatach pieczenia specjału dawnego Wrocławia, czyli bułek drożdżowych z cynamonową kruszonką.
Sobotę otworzy Parada Kucharzy, potem czeka nas gastronomiczna wycieczka do 16 miast Europy, które w przeszłości nosiły tytuł ESK. W menu: musaka z Aten, portugalska zupa z jarmużem, ziemniakami i chorizo, pochodząca z Brukseli wołowina w piwie czy praska wołowina w sosie śmietanowym. Będą potrawy z Cork, Avignion i San Sebastian, ale też flaki po krakowsku i maczanka krakowska. Dania przygotują wrocławscy kucharze. Porcje kosztować będą 5 zł, dochód ze sprzedaży wesprze wrocławską szkołę gastronomiczną.
KORNELIA GŁOWACKA-WOLF
W programie są gotowanie na scenie, warsztaty pieczenia chleba, konkursy, a na finał poczęstunek tortem. Zagrają etniczny skład Sango, duet Backstage Acoustic i premierowo Wrocław Respect Orchestra.
Dodatkowo w piątek w Muzeum Poczty i Telekomunikacji odbędzie się wernisaż wystawy 'Europa od kuchni', a na pl. Solnym stanie podniebna restauracja Dinner in the Sky. W sobotę i w niedzielę w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa, zaplanowano m.in. premiery z wrocławskiego browaru Sancti Lucas. 5 czerwca do Browaru zawita Food Design Expo - plenerowe warsztaty kulinarne i wystawa dyplomów studentów Food Design łódzkiej ASP.
FOT . WOJCIECH NEKANDA TREPKA
Wszystkie komentarze