Mat. Wrocławskiego Bazaru Smakoszy
Smaki przeszłości
Gastronomiczną ciekawostka będą potrawy serwowane przez Michała Czekajło: - Zrekonstruował on menu z lokalu Augustiner Brau, który mieścił się na roku placu Solnego i Ofiar Oświęcimskich - mówi Małgorzata Scheuer-Tyc z Wrocławskiego Bazaru Smakoszy organizującego Oktoberfest Alternative. - Grzegorz Sobel i jego żona pomogli nam dotrzeć do tego spisu dań, to potrawy podawane właśnie z okazji wrocławskich odsłon Oktoberfest. Te imprezy odbywały się w mieście właśnie w latach 20. ubiegłego wieku, gdy dotarły tu piwa bawarskie, monachijskie.
Zjemy Schweinernes, Weißwurste, Haxen, Hend'l vom Rost, Nürnberger Bratwürstel, Leberknödel i Kalbskopfe, czyli boczek gotowany (lub pieczony) w kapuście kiszonej, białą kiełbasę, golonkę gotowaną w piwie, kurczaka z rożna, norymberskie kiełbaski pieczone, knedle wątrobiane z wątroby wieprzowej mielonej i zmieszanej z bułką, cebulą, jajkiem i przyprawami i głowiznę cielęcą. Będą też rogale, bułki, precle.
Oktoberfest Alternative odbędzie w Arsenale Miejskim, ul Cieszyńskiego 9, od piątku do niedzieli (6-8 października). Czynne: piątek godz. 16-22, sobota godz. 12-22, niedziela godz. 12-18. Wstęp wolny.
Wszystkie komentarze