katalog z MATERIAŁami PROMOCYJNYmi

Zespół Szkół nr 3,
Technikum nr 16 im. Czesława Miłosza

ul. Szkocka 64, 54-402 Wrocław

O szkole

Zespół Szkół nr 3 to nowoczesna i piękna szkoła. W naszej szkole nie ma dzownków, panuje przyjazna atmosfera. Kształcimy w kierunkach przyszłości.
Instagram: @technikum_nr_16_wro

Jesteśmy w czołówce wrocławskich szkół średnich. Nasi uczniowie corocznie otrzymują stypendia, w tym: Prezesa Rady Ministrów, Ministra Edukacji Narodowej, Samorządu Wrocławia. Zdobyliśmy 1 miejsce w Rankingu Najlepszych Liceów i Techników 2021 we Wrocławiu organizowanym przez portal WaszaEdukacja.pl. Mamy tytuł Srebrnej Szkoły 2018 i 2021. Dwukrotnie zajęliśmy najwyższe we Wrocławiu w Ogólnopolskim Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY. Jesteśmy 5. szkołą średnią w Rankingu (EWD).
Od 2017 r. w szkole ruszył kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych, od 2019 kierunek technik architektury krajobrazu, a od 2021 technik rachunkowości. Od tego roku wprowadzamy nowy zawód : technik ogrodnik z innowacja uprawa winorośli i prowadzenie winnicy oraz innowację ogrodnik miejski na kierunku technik architektury krajobrazu (pod patronatem Wydziału Architektury Krajobrazu i Gospdarki PRzestyrzennej UPWr). Od 2018 r. mamy jedyne we Wrocławiu klasy dwujęzyczne - technik organizacji turystyki. Nasza szkoła, zlokalizowana w zachodniej części miasta, ma doskonałe połączenie komunikacyjne w tym linia tramwajowo-autobusowa na Nowy Dwór.                  

Na terenie szkoły budowane są unikalne ogrody oraz konstrukcje pozwalające nie tylko uprawiać rośliny, ale również zwiększające powierzchnię dydaktyczną szkoły.    

Doskonale wykształcona kadra pedagogiczna zapewnia uczniom profesjonalne przygotowanie do zawodu i udany start w dorosłe życie. Tylko u nas realizowane są programy autorskie: Kompozycje florystyczne w hotelarstwie i gastronomii, Ogrodnictwo miejskie, Dietoprofilaktyka, Regionalizm- dziedzictwo kulturowe w regionie, Steward/ Stewardessa, Wychowawca kolonijny i animator imprez, Podstawy permakultury.

Odbywamy staże zawodowe, nabywamy dodatkowe kwalifikacje realizując liczne projekty. Do tej pory skorzystaliśmy z kursów: barista, barman, pilot wycieczek, nowoczesne trendy w przygotowywaniu potraw, kuchnia molekularna, somelierskiego oraz staży u pracodawców m. in. w ramach projektu Erasmus +(praktyki zagraniczne we Włoszech, w Hiszpanii i Niemczech)  i wielu innych. Wielkim zainteresowaniem uczniów cieszą się wycieczki zawodoznawcze polskie i zagraniczne. Do tej pory zwiedziliśmy Włochy, Chorwację, Węgry, Niemcy, Hiszpanię, Słowację, Republikę Czeską, Grecję i oczywiście Polskę.

Zespół Szkół nr 3 współpracuje z ponad 50 pracodawcami, w ramach umów patronackich. Strategicznym partnerem jest Orbis Hotel Group. Nasi uczniowie mogą uzupełnić swoje kwalifikacje we florystycznej zaocznej szkole policealnej funkcjonującej w ramach Zespołu Szkół nr 3 Współpracujemy z wrocławskimi uczelniami wyższymi.  

W szkole prężnie działa Samorząd Uczniowski, który każdego roku zdobywa główne nagrody w konkursie Rady Miejskiej Wrocławia. Chętni mogą pracować w wolontariacie szkoły - wielokrotnie byliśmy laureatami Konkursu "Ośmiu wspaniałych". Uczniowie prowadzą szkolny radiowęzeł, tworzymy blogi „Okiem Turysty” oraz „Hotelove”.
Nasi uczniowie mogą liczyć na wsparcie pedagoga, psychologa, doradcy zawodowego, socjoterapeuty i terapeuty biofeedbacku oraz pielęgniarki szkolnej.
Korzystamy z dziennika elektronicznego, komunikujemy się przez stronę internetową, portale społecznościowe.

Informacje o szkole

Zespół Szkół nr 3, Technikum nr 16 im. Czesława Miłosza
ul. Szkocka 64,
54-402 Wrocław
tel. 71 7986902; wew. 103 lub 107,
sekretariat.zs03@wroclawskaedukacja.pl
www.zs3wroc.edupage.org

Atuty szkoły

Wielkim atutem naszej szkoły są nowoczesne pracownie przedmiotowe: Ot! Hotelik z recepcją i pokojem hotelowym, turystyczna i ekonomiczna, pracownia architektury krajobrazu i roślin ozdobnych. Od września 2020 r. ruszył najnowocześniejszy we Wrocławiu, sfinansowany z funduszy europejskich blok gastronomiczny z dwoma kuchniami i restauracją oraz autorską pracownią dietoprofilaktyki. Szkoła dysponuje dwoma blokami sportowymi. Do dyspozycji uczniów są: 2 duże i mała sala gimnastyczna, sala do tańca z lustrami, sala z matami do sportów walki i fitnessu, siłownie. Są też 2 boiska szkolne w tym 1 nowe (od 2020 r.) ze sztuczną nawierzchnią i tereny zielone służące rekreacji. Przy szkole działa Uczniowski Klub Sportowy „Talent” (łucznictwo, podnoszenie ciężarów).Szkoła posiada 2 wewnętrzne ogrody z kolekcjami roślin ozdobnych oraz nowo wybudowany podest do jogi. W 2023 roku powstała nowoczesna pracownia ogrodnicza.

nasza oferta

Wybierz swój
wymarzony zawód

Technik ogrodnik [314205] UPRAWA WINOROŚLI I PROWADZENIE WINNICY
Technik ogrodnik wykonuje prace związane z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych. Wykonuje prace związanych ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych. Dodatkowo planuje i organizuje prace związane z uprawą roślin sadowniczych i szkółkarskich, roślin warzywnych, przyprawowych i grzybów jadalnych, oraz roślin ozdobnych. Dodatkowe przedmioty z zakresu uprawy winorośli i prowadzenia winnicy są odpowiedzią na prężnie rozwijającą się na Dolnym Śląsku branżę winiarską.

Cele kształcenia w zawodzie:

  • Uprawa i pielęgnacja winorośli
  • Zakładanie i prowadzenie winnicy
  • Technologia produkcji wina
  • Podstawy enologii
  • Podstawy somelierstwa
  • Enoturystyka
Technik architektury krajobrazu [314202] OGRODNIK MIEJSKI
Technik architektury krajobrazu przygotowuje, urządza i pielęgnuje tereny zieleni miast i obszarów wiejskich, nadzoruje pielęgnację parków, skwerów i starodrzewu. Sprawuje opiekę nad powierzoną zielenią na osiedlach, w parkach oraz przed obiektami użyteczności publicznej. Projektuje ogrody, roślinność na tarasy, balkony i zielone ściany. Realizuje projekty architektury krajobrazu.

Program nauczania wzbogacony o:

  • Dziedzictwo kulturowe i współczesne trendy rozwoju miast
  • Infrastruktura techniczna miast
  • Permakultura i urban-farming
  • Hortiterapia
  • Apikultura w mieście
  • Zrównoważony rozwój
  • Klasa pod patronatem Wydziału Architektury Krajobrazu i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Technik rachunkowości [331103]
'Technik rachunkowości jest przygotowany do wykonywania z wykorzystaniem programów finansowo-księgowych prac planistycznych, analitycznych i sprawozdawczych, w tym do sporządzania i prowadzenia dokumentacji kadrowo-płacowej, ewidencji ilościowo-wartościowych, rozliczana transakcji, prowadzenia ewidencji podatkowych, rachunkowych, naliczania podatków i składek ZUS, prowadzenia rozliczeń z kontrahentami i instytucjami oraz ustalania wyniku finansowego.
Technik żywienia i usług gastronomicznych [343404]
Technik żywienia i usług gastronomicznych kształtuje umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny. Uczniowie uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, gospodarstwo domowe, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Zdobywają umiejętności aktywnego zachowania się na rynku, prowadzenia własnej działalności gospodarczej, sporządzania biznes planu itp.

Program nauczania wzbogacony o:

  • Kompozycje florystyczne w hotelarstwie i gastronomii;
  • Dietoprofilaktyka;
Technik hotelarstwa [422402]
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba piętrowa, gastronomia, usługi komplementarne), ponadto zbieranie danych, gromadzenie informacji, wyposażanie i urządzanie wnętrza różnych jednostek hotelowych i gastronomicznych, współpracowanie z firmami świadczącymi usługi dla zakładów hotelarskich, prowadzenie korespondencji i obsługiwanie nowoczesnego sprzętu biurowego, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich.

Program nauczania wzbogacony o:

  • Kompozycje florystyczne w hotelarstwie i gastronomii;
  • Animator czasu wolnego;
  • Profesjonalne standardy obsługi gości;
Technik organizacji turystyki [422104] również w wersji DWUJĘZYCZNEJ
Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika organizacji turystyki należy ustalanie, koordynowanie i nadzorowanie realizacji usług turystycznych, badanie popytu oraz kreowanie podaży usług turystycznych dla klientów krajowych i zagranicznych, współpraca z innymi uczestnikami rynku. Planowanie trasy podróży i dokonywanie rezerwacji w hotelach dla klientów. Organizowanie lub sprzedawanie grupowych wyjazdów służbowych lub urlopowych.

Program nauczania wzbogacony o:

  • Edukacja regionalna – dziedzictwo kulturowe w regionie;
  • Wychowawca kolonijny i animator imprez;
  • Steward/stewardessa.;
Florysta [343203]
Florysta wykonuje kompozycje florystyczne na potrzeby klientów indywidualnych i instytucjonalnych. Projektuje i realizuje florystyczny wystrój wnętrz. Organizuje kwiatowy wystrój eventów, uroczystości ślubnych i innych spotkań rodzinnych, biznesowych i firmowych. Słuchacze uczą się również prowadzenia własnej działalności gospodarczej i sporządzania biznes planu. Zawód nauczany we Florystycznej Szkole Policealnej nr 17 im. Wojciecha Salwy (forma zaoczna)

galeria

Nasza szkoła w obiektywie

Wideo

Obejrzyj nasz film

SZKOŁY

Sprawdź inne szkoły

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Uuuups!

Brak wyników spełniających kryteria.