katalog z MATERIAŁami PROMOCYJNYmi

Zespół Szkół Gastronomicznych

ul. Kamienna 86, 50-547 Wrocław

O szkole

Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu to placówka oświatowa z 75-letnią tradycją. Jest wiodącą szkołą w województwie dolnośląskim, w organizowaniu kształcenia w zawodach branży gastronomicznej, hotelarskiej i turystycznej. W skład Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu wchodzą: Technikum nr 9, Branżowa Szkoła I stopnia nr 9 , Branżowa Szkoła II stopnia nr 9 oraz Internat. Organizujemy także Kwalifikacyjne Kursy Zawodowe dla dorosłych.

Szkoła jest członkiem Europejskiego Stowarzyszenia Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT) z siedzibą w Strasburgu. Od 2016 roku nosi tytuł: Szkoła Ambasador Parlamentu Europejskiego. Zespół Szkół Gastronomicznych umożliwia zdobycie ciekawego zawodu, przygotowuje do studiów i daje możliwość dalszego rozwoju zainteresowań. Nauka zawodów w ZSG wymaga umiejętności z poszczególnych dziedzin i szeroko rozumianej wiedzy interdyscyplinarnej. Przyszły absolwent ma możliwość zgłębienia swojej wiedzy i jej praktycznego zastosowania. Integralną częścią szkoły są Warsztaty Szkolne, w których odbywają się zajęcia praktyczne dla uczniów z gastronomii i obsługi konsumenta. Szkoła przy wsparciu Warsztatów Szkolnych organizuje i obsługuje imprezy podtrzymujące tradycje szkoły: Dzień Edukacji Narodowej, Dzień Otwarty Szkoły, Forum Zawodoznawcze i inne. W ramach zajęć przygotowuje profesjonalną obsługę bankietów i uroczystości. Jej działania uświetniają ważne eventy organizowane m.in. przez Departament Edukacji UM, Dolnośląskie Kuratorium Oświaty, Biuro Współpracy z Uczelniami. Współpracuje z WCRS przygotowując spotkania w Ratuszu Prezydenta i Kombatantów Polskiego Państwa Podziemnego Żołnierzy Niezłomnych, spotkania z okazji Dnia Weterana Międzynarodowego oraz organizacjami środowiskowymi np.: Towarzystwem Przyjaciół Grodna i Wilna, Związkiem Inwalidów Wojennych, Związkiem Sybiraków. Od wielu lat współorganizuje biesiadę miejską „Europa na widelcu”. Przekazywanie wiedzy z zakresu gastronomii, hotelarstwa i turystyki – to ważny, ale nie jedyny aspekt kształcenia w ZSG. Program wychowawczy uwzględnia potrzeby każdego ucznia w szkole. Kształtuje człowieka odpowiedzialnego za siebie i innych. Przygotowujemy do przyszłości: osiągamy wysoką zdawalność egzaminu zawodowego i egzaminu maturalnego; należymy do szkół, które dbają o swoich uczniów, przygotowując ich do funkcjonowania we współczesnym świecie; uzyskaliśmy certyfikat jakości „Szkoła Przedsiębiorczości”; wyposażamy uczniów w dodatkowe umiejętności cenione przez pracodawców - w szkole jest doradca zawodowy; nasi absolwenci są doskonale przygotowani do pracy w Polsce i krajach Unii Europejskiej, poprzez zdobywanie doświadczenia zawodowego w renomowanych restauracjach i hotelach w kraju i za granicą (w ramach programu ERASMUS + młodzież odbyła praktyki w Wielkiej Brytanii oraz w ramach programu ERASMUS POWER w Hiszpanii). Pomagamy budować poczucie własnej wartości:  wspieramy talenty i zainteresowania uczniów; wykorzystujemy mocne strony: umożliwiamy uczniom sprawdzenie swoich sił podczas olimpiad, konkursów, zawodów sportowych i innych; w ramach pomocy psychologiczno-pedagogicznej współpracujemy z Poradnią Psychologiczno-Pedagogiczną nr 9 i innymi specjalistycznymi instytucjami; od 2005 roku należymy do „Wrocławskiej Sieci Szkół i Przedszkoli Promujących Zdrowie”: organizujemy warsztaty, kampanie zdrowotne, mające na celu integrację społeczności szkolnej i lokalnej, promowanie aktywnego spędzania czasu wolnego i kształtowania zdrowego stylu życia. Szkoła dostosowuje się do współczesnych standardów europejskich. Młodzież uczy się w nowoczesnych specjalistycznych pracowniach wyposażonych zgodnie z wymogami podstawy programowej kształcenia ogólnego i w zawodach. Do dyspozycji uczniów jest: sala kinowa, aula ze sceną, kawiarnia oraz gabinet pomocy przedmedycznej. Szkoła dba o sprawność fizyczną uczniów, do dyspozycji są dwie sale gimnastyczne, siłownia oraz wyremontowane boisko sportowe. ZSG współpracuje ze szkołami o podobnym typie kształcenia w Niemczech, na Węgrzech i we Francji. Młodzież odbywa staże zagraniczne w Austrii, Hiszpanii, Włoszech oraz na promach. Szkoła prowadzi wymianę młodzieży ze szkołami w Niemczech oraz na Wegrzech. Organizuje wyjazdy zawodoznawcze (Lipsk, Berlin, Drezno). Aktualnie ZSG realizuje następujące projekty unijne, podnoszące jakość kształcenia zawodowego: Erasmus +, Czas Zawodowców, Wsparcie Kształcenia Zawodowego,  Praktyki w Austrii dla najlepszych. Ponadto takie projekty jak: Edukacja w Miejscach Pamięci, Mogiłę pradziada ocal od zapomnienia. Szkoła współpracuje z Wrocławskim Centrum Rozwoju Społecznego, Centrum Kształcenia i Rozwoju Osób Niepełnosprawnych, Klubem Seniora „Złoty Jesienny Liść", DOT, DIT, Radami Osiedla: Huby, Tarnogaj, Gaj, Franciszkańską Kuchnią Charytatywną, Placówkami Misyjnymi, Towarzystwem Pomocy Głuchoniewidomym, ZOL w Jaszkotlu. ZSG współpracuje także z zakładami pracy w branży gastronomicznej, hotelarskiej i turystycznej organizując: zajęcia dydaktyczne, praktyki zawodowe, staże dla uczniów, doskonalenie zawodowe nauczycieli, wycieczki i fora zawodoznawcze, turnieje, konkursy i olimpiady.

Informacje o szkole

Zespół Szkół Gastronomicznych
ul. Kamienna 86,
50-547 Wrocław
tel. 71 798 69 10
sekretariat.zsg@wroclawskaedukacja.pl

Atuty szkoły

Przyjazna atmosfera
Bogata baza dydaktyczna (dobrze wyposażone pracownie przeznaczone do kształcenia zawodowego) i sportowa (także zajęcia w Aquaparku i na lodowisku)
Wysoki poziom nauczania ( przygotowanie do zewnętrznych egzaminów zawodowych i maturalnych)
Udział w projektach ogólnopolskich i unijnych
Dla zainteresowanych dodatkowe zajęcia sportowe
Zajęcia koła teatralnego oraz kółko historyczne i inne zawodowe
Bliskość dworca PKP i PKS
Internat przy szkole

nasza oferta

Wybierz swój
wymarzony zawód

1. TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Kwalifikacja zawodowe:

  •  HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  •  HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
  •  planowania i organizowania żywienia zbiorowego,
  • urządzania zakładów gastronomicznych,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • prawidłowej obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej,
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów.

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w restauracjach,

  • barach, kawiarniach, w placówkach żywienia zamkniętego jako:
  • szef kuchni,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik w zakresie ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej czy kolejowej.
2. TECHNIK HOTELARSTWA

Kwalifikacja zawodowe:

  • HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • HGT.06. Realizacja usług w recepcji

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • rezerwacji usług hotelarskich,
  • obsługi gości przyjeżdżających i wyjeżdżających,
  • utrzymywania czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych,
  • przygotowywania i podawania śniadań,
  • organizacji usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

Technik hotelarstwa znajdzie zatrudnienie w hotelach, motelach, pensjonatach, restauracjach, biurach podróży jako:

  • recepcjonista,
  • kelner,
  • barman,
  • pracownik służby pięter,
  • pracownik służby parterowej,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik ruchomej bazy hotelarskiej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
  • pracownik stowarzyszeń i organizacji hotelarskich i turystycznych.
3. TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

Kwalifikacja zawodowe:

  • HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
  • HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik usług kelnerskich będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • fachowej i kompleksowej obsługi gości w zakładach gastronomicznych,
  • obsługi przyjęć okolicznościowych,
  • kelnerskiej obsługi gości w pokoju hotelowym,
  • obsługi kongresów, targów, wystaw, spotkań, konferencji i innych imprez,
  • świadczenia gastronomicznych usług cateringowych dla gości poza zakładem, tj. w pomieszczeniach przewoźników, klienta, plenerze,
  • przygotowania sali konsumenckiej do obsługi gości,
  • obsługiwania gości z wykorzystaniem różnych systemów obsługi,
  • serwowania potraw i napojów różnymi metodami i technikami oraz inkasowania
  • należności za potrawy, napoje i towary handlowe z zastosowaniem form gotówkowych i bezgotówkowych,
  • doradzania i udzielania gościom informacji na temat podawanych potraw i napojów,
  • posługiwania się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi, nakrywania i sprzątania stołów w zależności od rodzaju świadczonych usług dla gości,
  • sporządzania potraw i napojów w obecności gości,
  • sporządzania napojów gorących oraz napojów mieszanych, dzięki kwalifikacjom zdobytym w ramach kursów baristycznych i barmańskich.

Technik usług kelnerskich znajdzie zatrudnienie, m. in. w:

  • restauracjach, barach, pubach,
  • kawiarniach, cukierniach,
  • hotelach i pensjonatach,
  • ośrodkach wypoczynkowych,
  • agroturystyce,
  • na promach i statkach.
4. TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

Kwalifikacja zawodowe:

  • HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych
  • HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych

Absolwent kończący szkołę w zawodzie technik organizacji turystyki będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • organizowania, realizacji, koordynowania i nadzorowania imprez i usług
  • turystycznych dla klientów indywidualnych i grupowych, oferowania i sprzedawania
  • imprez oraz usług turystycznych,
  • planowania tras podróży,
  • dokonywania rezerwacji świadczeń u kontrahentów,
  • prowadzenia dokumentacji związanej z poszczególnymi etapami organizacji imprez i usług turystycznych,
  • rozliczania imprez i usług turystycznych,
  • prowadzenia działań marketingowych,
  • informacji turystycznej.

Technik organizacji turystyki znajdzie zatrudnienie jako:

  • specjalista do spraw turystyki,
  • specjalista do spraw sprzedaży i obsługi branży turystycznej,
  • organizator imprez,
  • organizator kongresów i konferencji,
  • referent do spraw turystyki,
  • rezydent biura podróży,
  • animator czasu wolnego,
  • pracownik informacji turystycznej,
  • pilot wycieczek,
  • przewodnik turystyczny,
  • tester destynacji,
  • pracownik obsługi klienta w sektorze obiektów ruchomych, m.in. promy,
  • branża lotnicza, itp.
5. KUCHARZ

Kwalifikacja zawodowa:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent kończący szkołę branżową w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw.

Kucharz znajdzie zatrudnienie w:

  • restauracjach,
  • barach,
  • stołówkach,
  • firmach cateringowych,
  • zakładach żywieniowych typu zamkniętego,
  • może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.

galeria

Nasza szkoła w obiektywie

Wideo

Obejrzyj nasz film

SZKOŁY

Sprawdź inne szkoły

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Uuuups!

Brak wyników spełniających kryteria.