Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Herbaty, wegańskie słodycze, kozie sery, mleko, jogurty i kefir, pierogi, zupy, kiszonki, mąki, kasze, ryby świeże i wędzone, soki, miody, oliwki, certyfikowane warzywa i owoce, octy, wędliny, holenderskie matiasy, jajka od kur zielononóżek, makarony czy zioła w doniczkach - m.in. to dostaniemy na znanym już dobrze w stolicy Dolnego Śląska Wrocławskim Bazarze Smakoszy. Działa w weekendy w budynku przy ulicy Paczkowskiej.

Od soboty oferta Bazaru powiększyła się o wypiekane na miejscu pieczywo - 21 listopada swoją działalność rozpoczęła Piekarnia Sąsiedzi. Za wszystkim stoją Piotrek i Michał. Tego pierwszego rodzice prowadzili cukiernię, w której zaczynał swoją przygodę z wypiekami. Z kolei Michał jest piekarzem-samoukiem: ma za sobą wiele lat pieczenia chleba dla siebie i przyjaciół, a na koncie swoje przepisy, eksperymenty z różnymi rodzajami mąki i nieoczywistymi dodatkami.

- Wiemy, że przyszło nam dokończyć i wcielić w życie ten pomysł w jednym z najtrudniejszych momentów gastronomii, ale dla nas to coś więcej niż tylko zwykły biznes - mówią. Ich pracę można podglądać na miejscu przez przeszklone ściany piekarni.

Fot. Tomasz Pietrzyk / Agencja Gazeta

Na stoisku Piotrka i Michała znajdziemy pieczywo na zakwasie żytnim i pszennym, w tym chleby pszenny i pszenny z prażonymi ziarnami sezamu, słonecznika oraz siemienia lnianego, pszenno-żytni, pszenno-żytni z żurawiną, żytni i żytni 100 z łamanym żytem i słonecznikiem. Wypiekają też ciabatty z oliwką i bazylią oraz z pomidorem i oregano.

Wrocławski Bazar Smakoszy, ul. Paczkowska 26. W soboty czynny jest w godz. 9-13, ale wybrać można się również w niedziele w godz. 10 do 14.

SPRAWDŹ SIĘ: Na te pytania musieli odpowiedzieć uczestnicy trzeciego Wielkiego Testu Wiedzy o Wrocławiu - kliknij!

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.