W Dolinie Baryczy weekend rozpoczyna się już w piątek. Gminny Żłobek w Żmigrodzie zaprasza wtedy - z okazji Dni Karpia - na bezpłatne wydarzenie „Maluchy z ikrą”.
„Zapraszamy na interaktywne zajęcia ogólnorozwojowe z elementami sensoplastyki dla dzieci w wieku 1–3 lat i ich rodziców. Tematem przewodnim zajęć będzie wodny świat ryb zamieszkujących stawy hodowlane Doliny Baryczy i rzekę Barycz” - zachęcają organizatorzy. Więcej informacji pod numerem: 509 664 921.
W ten weekend można nauczyć się kiszenia kapusty - razem z Julką Cymbaluk, zdobywczynią tytułu MasterChef Junior, i z Gospodarstwem Michała Sznajdera. „Każdy uczestnik samodzielnie ukisi jesienne warzywa, przygotuje fantazyjną surówkę oraz będzie miał okazję spróbować przepysznego wędzonego karpia” - informują organizatorzy.
Zapowiadają także degustację lokalnych kiszonych specjałów, ognisko z pieczonymi ziemniakami i gry edukacyjne o Dolinie Baryczy. Każdy dostanie w prezencie słoik ze swoją kiszonką, słoik z surówką, wybrany sok z kiszonych warzyw oraz mapę okolicy. Warsztaty organizowane są w świetlicy wiejskiej w Karnicach. Szczegóły - tel. 609 630 221.
W sobotę planowane są także dwie kolacje rybne w ramach cyklu wydarzeń „Ryba do syta” - po 130 zł od osoby.
Pierwsza będzie w Restauracji w Starym Młynie Niesułowice (tel. 503 141 457). „W programie wykwintne potrawy, nie tylko z karpia, ale również innych ryb słodkowodnych w wielu postaciach. Degustację uatrakcyjni zabawa taneczna przy muzyce mechanicznej DJ” - zachęcają organizatorzy.
Druga organizowana jest w Kawiarni Parkowej w Miliczu (tel. 695 821 926), gdzie serwowane będą dania z ryb ze Stawów Milickich. „Królować będą oczywiście dania z karpia, ale będzie można skosztować także jesiotra czy suma. Dwa stoły tematyczne: Ze stawu i Z lasu - jego atutem będą dania z dziczyzny” - wyliczają organizatorzy. W programie są także zabawa taneczna, loteria, konkursy i sprzedaż ozdób z suszu roślinnego.
Również w tym dniu można wybrać się na kolejną kolację rybną - tym razem organizuje ją Restauracja Nadbaryczna w Odolanowie (tel. 515 093 111). Proponuje karpia przygotowanego na modłę wielkopolską, ale organizatorzy zapowiadają potrawy nie tylko z ryb. Koszt - 80 zł za osobę.
Ale to nie koniec wydarzeń organizowanych podczas tegorocznych Dni Karpia w Dolinie Baryczy. Przewidziane są one także w kolejne weekendy - do połowy listopada. Szczegóły na stronie dnikarpia.barycz.pl.
Materiał promocyjny partnera
Materiał promocyjny partnera
Wszystkie komentarze