– Niedawno w Centrum Historii Zajezdnia mówiłem do wrocławskiej młodzieży o tym, jak ważne były wydarzenia sprzed 30 lat i jak często zapominamy, że był to początek nowej Polski – mówi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. – Polski, która dekadę po czerwcowych wyborach wstąpiła do NATO, a w piętnaście lat po nich stała się członkiem Unii Europejskiej.
Tłumaczy, że Wrocław chce się tymi dobrymi rocznicami cieszyć: – Zapraszam więc państwa serdecznie na wrocławski Rynek, gdzie w sobotę spotkamy się podczas radosnego pikniku Europy na Widelcu. Bądźmy tam razem, cieszmy się wspólnie, a wieczorem podzielmy się tortem.
Po raz pierwszy festiwal odbył się w 2009 roku, jego ideą od początku była chęć uczczenia pierwszych wolnych wyborów z czerwca 1989 roku.
– Były przełomem, ich skutkiem było odzyskanie przez nas wolności – mówi Robert Makłowicz, dziennikarz, publicysta, słynny krytyk kulinarny i podróżnik, który jest ambasadorem i pomysłodawcą festiwalu.
W dziesięciu edycjach festiwalu wzięło udział około 200 tysięcy osób. W imprezę do tej pory zaangażowało się 550 kucharzy, którzy zaprezentowali 418 potraw i wydali 398 tysięcy porcji degustacyjnych. Takie porcje kosztują 5 zł, a dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest co roku na rzecz Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – do tej pory trafiło tam 513 tys. zł.
Łącznie wszystkie torty serwowane na koniec Biesiady ważyły 1048 kilogramów. Według inspektorów Gault & Millau czerwcowy festiwal Europy na Widelcu to jedno z najciekawszych tego typu wydarzeń w Polsce.
Od początku Europa na Widelcu była także firmowana przez Piotra Bikonta, dziennikarza, reżysera, autora książek i krytyka kulinarnego. Niestety, w czerwcu 2017 roku, niespełna miesiąc po dziewiątej edycji festiwalu, Bikont zginął w wypadku samochodowym.
– Co roku proponujemy coś nowego, jakiś nowy klucz w doborze prezentowanych potraw. Były kuchnie narodowe, regionalne, a także dania z miast, które były Europejskimi Stolicami Kultury – mówi Robert Makłowicz. – W tym roku skoncentrowaliśmy się na przypomnieniu znaczenia czerwcowych wyborów i trzydziestej rocznicy tego wydarzenia. Postanowiliśmy więc zaprosić te kraje, które dzięki przemianom zapoczątkowanym w Polsce odzyskały swoją podmiotowość lub wręcz pojawiły się na mapie.
Będą więc Niemcy, gdzie runął słynny mur berliński i doszło do zjednoczenia RFN i NRD, Czechy i Słowacja, które wcześniej tworzyły Czechosłowację, kraje dawnego bloku wschodniego i te powstałe po rozpadzie Związku Radzieckiego.
Będą też państwa z terenu dawnej Jugosławii. – Oni nie usiedli do rozmów przy jakimś okrągłym stole, zamiast tego zaczęła się tam krwawa wojna. Niech ich obecność uświadomi nam, jak wielką mądrością wykazaliśmy się, znajdując kompromis – mówi Makłowicz.
W sobotę na ustawionej na Rynku scenie odbędą się też pokazy kulinarne, konkursy, będzie tort dla wrocławian, a wieczór wypełnią klasyki polskiej muzyki rozrywkowej w wykonaniu m.in. Natalii Lubrano i Krzysztofa Cugowskiego, wokalisty Budki Suflera. Akompaniować im będzie Wrocław Respect Orchestra pod dyrekcją Mariusza Dziubka.
Festiwal Europa na Widelcu potrwa do niedzieli, 2 czerwca. Więcej na stronie www.smakiwroclawia.pl
Przedstawiamy pełne menu sobotniej Biesiady Europejskiej na wrocławskim rynku. Przygotują je szefowie kuchni z miejscowych restauracji.
Bośnia i Hercegowina
Ćevapi, czyli tradycyjne baranio-wołowe kiełbaski z grilla, i burek sa mesom, czyli placek nadziewany mięsem baranim i wołowym. Gotuje Rafał Kasprzycki.
Bułgaria
Gjuwecz, czyli gulasz wołowy podawany z ryżem, i chłodnik ogórkowy tarator. Gotuje Przemysław Bogucki.
Chorwacja
Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie na wywarze mięsnym, crni rižot od sipe (czarne risotto z kałamarnicą) i kotlovina z mięsa wieprzowego i drobiowego. Gotuje Piotr Zieliński.
Czarnogóra
Pljeskavica – kotlet z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego pieczony na grillu i podany w pszennej bułce i palacinki, czyli naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi. Gotuje Damian Kogutiuk.
Czechy
Nakládaný hermelín, czyli marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert, utopence – ostre parówki z wieprzowiny marynowane w zalewie octowej i hovezí guláš, czyli gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem. Gotuje Patryk Łyszkiewicz.
Estonia
Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej. Gotuje Tomasz Sochacki.
Litwa
Salibarsciai, czyli chłodnik z młodej botwiny i cepeliny z wieprzowiną. Gotuje Ryszard Konieczka.
Łotwa
Karbonade, czyli kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem. Gotuje Tomasz Sochacki.
Macedonia
Tavce gravce, czyli fasola z mięsem wołowym zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym, i sarma, czyli liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem. Gotuje Servet Kovaci.
Niemcy
Frikadellen in Käsesoße, czyli zraz wołowo-wieprzowy w sosie serowym ze szparagami, i Bayerischer Schweinhaxen (golonka wieprzowa w piwie). Gotuje Daniel Makuch.
Polska
Gołąbki tradycyjne z mięsem wołowo-wieprzowym, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru oraz bigos staropolski. Gotują Grzegorz Pomietło i Zbigniew Koźlik.
Serbia
Ćevapcići, czyli wołowe kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja, oraz burek za sirom, czyli placek nadziewany białym serem podany z ayranem. Gotuje Kacper Dyś.
Słowacja
Gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9) i pierogi z bryndzą. Gotuje Grzegorz Chmolowski.
Słowenia
Bujta repa, potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną oraz prekmurski bograc – gulasz wołowo-wieprzowy z kluseczkami ziemniaczanymi. Gotuje Damian Jeleń.
Ukraina
Barszcz ukraiński – zupa z czerwonych buraków na wywarze wieprzowym ze śmietaną i słoniną, kotlet po kijowsku – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym oraz wareniki – pierogi z mięsem wieprzowym i cebulą. Gotuje Krystyna Marynowska.
Unia Na Deser
Panna cotta z musem z truskawek, szarlotka, baklawa, tiramisu, rogaliki migdałowe, ciasto miodowe Marlenka, minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą, tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi, serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi, petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem, a także lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami w ciemnej i białej czekoladzie. Przygotują: Agnieszka Hajbura-Michałowska i Sandra Pipiek.
* 12.30 – rozpoczęcie wydarzeń na scenie
* 12.30 – parada szefów kuchni
* 13 – prezentacja zespołów kucharskich na scenie
* 13.15 – oficjalne otwarcie festiwalu
* 13.20 – Robert Makłowicz i Henryk Pasternak: z kamerą wśród europejskich potraw
* 13.45 – występ University of Wroclaw Orchestra
* 14.15, 14.50, 15.40, 16.30, 17.45 – konkursy dla publiczności
* 14.30 – gotowanie na scenie: sałatka wolności – międzynarodowa grupa studentów z udziałem Roberta Makłowicza oraz Grzegorza Pomietło z Art. Hotelu
* 15 – koncert Młodzieżowej Akademii Musicalowej
* 16 – gotowanie na scenie: zielony barszcz – Robert Makłowicz
* 16.45 – pokaz tańca breakdance: The Saxonz z Saksonii
* 17.15 – gotowanie na scenie: pokaz lodowy – Julka Cymbaluk i Rafael Derosa
* 18 – koncert zespołu The Walkers
* 18.40 – gotowanie na scenie: Jarosław Uściński i Henryk Pasternak
* 19 – rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019 i Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2019
* 19.15 – tort „Europy na widelcu”
* 19.30 – Partynice: zaproszenie na niedzielne gonitwy i święto wyścigowej elegancji oraz konkursy
* 20 – koncert: Wroclaw Respect Orchestra, Natalia Lubrano, Paweł Gołębski, Krzysztof Cugowski
Piątek – niedziela
* Jarmark produktów regionalnych
Sobota
* Spotkanie Najciekawsze Wina Dolnego Śląska, Rynek 16/17 (rezerwacja www.EnWdegustacja.evenea.pl)
Sobota – niedziela
* Przegląd Filmowa Europa na Widelcu w kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 (www.kinonh.pl). W programie m.in. pokaz z udziałem Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza oraz Kolacja Menu Wolności w hotelu Monopol.
* Europejski StrEAT – strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48; sob. godz. 12-22, niedz. godz. 11-18.
* Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety: www.dinnerinthesky.info)
* Dzień Dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną. W programie m.in. spotkania autorskie w filiach MBP, Kulinarna Noc w Bibliotece w CBK Fama, mobilna gra miejska, warsztaty kulinarne. (szczegóły: www.biblioteka.wroc.pl)
* Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym, m.in.: wykłady dla dorosłych, warsztaty dla dzieci, zwiedzanie wystawy stałej, warsztaty piernikarskie. Na część zajęć obwiązują zapisy.
Materiał promocyjny
Materiał promocyjny
Wszystkie komentarze