Trwa jedenasta edycja Europy na Widelcu, kulinarnego święta Wrocławia. Przed nami festiwalowa kumulacja, czyli sobotnia Biesiada Europejska. Jakie atrakcje będą czekać na nas na Rynku?
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

– Niedawno w Centrum Historii Zajezdnia mówiłem do wrocławskiej młodzieży o tym, jak ważne były wydarzenia sprzed 30 lat i jak często zapominamy, że był to początek nowej Polski – mówi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk. – Polski, która dekadę po czerwcowych wyborach wstąpiła do NATO, a w piętnaście lat po nich stała się członkiem Unii Europejskiej.

Robert Makłowicz, pomysłodawca i ambasador wrocławskiego festiwalu Europa na Widelcu
Robert Makłowicz, pomysłodawca i ambasador wrocławskiego festiwalu Europa na Widelcu  TOMASZ PIETRZYK

Tłumaczy, że Wrocław chce się tymi dobrymi rocznicami cieszyć: – Zapraszam więc państwa serdecznie na wrocławski Rynek, gdzie w sobotę spotkamy się podczas radosnego pikniku Europy na Widelcu. Bądźmy tam razem, cieszmy się wspólnie, a wieczorem podzielmy się tortem.

Europa na Widelcu. Liczby robią wrażenie

Po raz pierwszy festiwal odbył się w 2009 roku, jego ideą od początku była chęć uczczenia pierwszych wolnych wyborów z czerwca 1989 roku.

– Były przełomem, ich skutkiem było odzyskanie przez nas wolności – mówi Robert Makłowicz, dziennikarz, publicysta, słynny krytyk kulinarny i podróżnik, który jest ambasadorem i pomysłodawcą festiwalu.

Europa na Widelcu
Europa na Widelcu  MIECZYSŁAW MICHALAK

W dziesięciu edycjach festiwalu wzięło udział około 200 tysięcy osób. W imprezę do tej pory zaangażowało się 550 kucharzy, którzy zaprezentowali 418 potraw i wydali 398 tysięcy porcji degustacyjnych. Takie porcje kosztują 5 zł, a dochód z ich sprzedaży przeznaczony jest co roku na rzecz Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu – do tej pory trafiło tam 513 tys. zł.

Łącznie wszystkie torty serwowane na koniec Biesiady ważyły 1048 kilogramów. Według inspektorów Gault & Millau czerwcowy festiwal Europy na Widelcu to jedno z najciekawszych tego typu wydarzeń w Polsce.

Od początku Europa na Widelcu była także firmowana przez Piotra Bikonta, dziennikarza, reżysera, autora książek i krytyka kulinarnego. Niestety, w czerwcu 2017 roku, niespełna miesiąc po dziewiątej edycji festiwalu, Bikont zginął w wypadku samochodowym.

Europa na Widelcu. Będzie się działo

– Co roku proponujemy coś nowego, jakiś nowy klucz w doborze prezentowanych potraw. Były kuchnie narodowe, regionalne, a także dania z miast, które były Europejskimi Stolicami Kultury – mówi Robert Makłowicz. – W tym roku skoncentrowaliśmy się na przypomnieniu znaczenia czerwcowych wyborów i trzydziestej rocznicy tego wydarzenia. Postanowiliśmy więc zaprosić te kraje, które dzięki przemianom zapoczątkowanym w Polsce odzyskały swoją podmiotowość lub wręcz pojawiły się na mapie.

Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019
Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019  TOMASZ PIETRZYK

Będą więc Niemcy, gdzie runął słynny mur berliński i doszło do zjednoczenia RFN i NRD, Czechy i Słowacja, które wcześniej tworzyły Czechosłowację, kraje dawnego bloku wschodniego i te powstałe po rozpadzie Związku Radzieckiego.

Będą też państwa z terenu dawnej Jugosławii. – Oni nie usiedli do rozmów przy jakimś okrągłym stole, zamiast tego zaczęła się tam krwawa wojna. Niech ich obecność uświadomi nam, jak wielką mądrością wykazaliśmy się, znajdując kompromis – mówi Makłowicz.

W sobotę na ustawionej na Rynku scenie odbędą się też pokazy kulinarne, konkursy, będzie tort dla wrocławian, a wieczór wypełnią klasyki polskiej muzyki rozrywkowej w wykonaniu m.in. Natalii Lubrano i Krzysztofa Cugowskiego, wokalisty Budki Suflera. Akompaniować im będzie Wrocław Respect Orchestra pod dyrekcją Mariusza Dziubka.

Festiwal Europa na Widelcu potrwa do niedzieli, 2 czerwca. Więcej na stronie www.smakiwroclawia.pl

Co zjemy podczas sobotniej biesiady na wrocławskim Rynku

Menu tegorocznej edycji festiwalu Europa na Widelcu
Menu tegorocznej edycji festiwalu Europa na Widelcu  TOMASZ PIETRZYK

Przedstawiamy pełne menu sobotniej Biesiady Europejskiej na wrocławskim rynku. Przygotują je szefowie kuchni z miejscowych restauracji.

Bośnia i Hercegowina

Ćevapi, czyli tradycyjne baranio-wołowe kiełbaski z grilla, i burek sa mesom, czyli placek nadziewany mięsem baranim i wołowym. Gotuje Rafał Kasprzycki.

Bułgaria

Gjuwecz, czyli gulasz wołowy podawany z ryżem, i chłodnik ogórkowy tarator. Gotuje Przemysław Bogucki.

Chorwacja

Zagorska juha – tradycyjna zupa z regionu Zagorjie na wywarze mięsnym, crni rižot od sipe (czarne risotto z kałamarnicą) i kotlovina z mięsa wieprzowego i drobiowego. Gotuje Piotr Zieliński.

Czarnogóra

Pljeskavica – kotlet z mielonego mięsa wieprzowo-wołowego pieczony na grillu i podany w pszennej bułce i palacinki, czyli naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi. Gotuje Damian Kogutiuk.

Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019
Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019  TOMASZ PIETRZYK

Czechy

Nakládaný hermelín, czyli marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert, utopence – ostre parówki z wieprzowiny marynowane w zalewie octowej i hovezí guláš, czyli gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem. Gotuje Patryk Łyszkiewicz.

Estonia

Mulgikapsad – danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej. Gotuje Tomasz Sochacki.

Litwa

Salibarsciai, czyli chłodnik z młodej botwiny i cepeliny z wieprzowiną. Gotuje Ryszard Konieczka.

Łotwa

Karbonade, czyli kotlet z mięsa wieprzowego podany z marchewką i groszkiem. Gotuje Tomasz Sochacki.

Macedonia

Tavce gravce, czyli fasola z mięsem wołowym zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym, i sarma, czyli liście kiszonej kapusty faszerowane mięsem wieprzowo-wołowym i ryżem. Gotuje Servet Kovaci.

Niemcy

Frikadellen in Käsesoße, czyli zraz wołowo-wieprzowy w sosie serowym ze szparagami, i Bayerischer Schweinhaxen (golonka wieprzowa w piwie). Gotuje Daniel Makuch.

Polska

Gołąbki tradycyjne z mięsem wołowo-wieprzowym, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru oraz bigos staropolski. Gotują Grzegorz Pomietło i Zbigniew Koźlik.

Europa na Widelcu
Europa na Widelcu  MIECZYSŁAW MICHALAK

Serbia

Ćevapcići, czyli wołowe kiełbaski z grilla podane w chlebku lepinja, oraz burek za sirom, czyli placek nadziewany białym serem podany z ayranem. Gotuje Kacper Dyś.

Słowacja

Gulasz wołowy z knedlikiem (alergeny: 1, 3, 7, 9) i pierogi z bryndzą. Gotuje Grzegorz Chmolowski.

Słowenia

Bujta repa, potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną oraz prekmurski bograc – gulasz wołowo-wieprzowy z kluseczkami ziemniaczanymi. Gotuje Damian Jeleń.

Ukraina

Barszcz ukraiński – zupa z czerwonych buraków na wywarze wieprzowym ze śmietaną i słoniną, kotlet po kijowsku – rolada z piersi kurczaka nadziewana masłem ziołowym oraz wareniki – pierogi z mięsem wieprzowym i cebulą. Gotuje Krystyna Marynowska.

Unia Na Deser

Panna cotta z musem z truskawek, szarlotka, baklawa, tiramisu, rogaliki migdałowe, ciasto miodowe Marlenka, minipavlova z owocami, kremem z wanilią, musem truskawkowym lub czekoladą, tartaletki na kruchym cieście z czekoladą, kremem lemon curd i owocami sezonowymi, serniczki cytrynowo-limonkowe na spodzie brownie z owocami sezonowymi, petit four w kruchej babeczce z musem czekoladowym, makaronikiem francuskim z masłem orzechowym i popcornem, a także lizaki z czekoladowego ciasta z nutellą i orzeszkami w ciemnej i białej czekoladzie. Przygotują: Agnieszka Hajbura-Michałowska i Sandra Pipiek.

Biesiada Europejska

* 12.30 – rozpoczęcie wydarzeń na scenie

* 12.30 – parada szefów kuchni

* 13 – prezentacja zespołów kucharskich na scenie

* 13.15 – oficjalne otwarcie festiwalu

* 13.20 – Robert Makłowicz i Henryk Pasternak: z kamerą wśród europejskich potraw

* 13.45 – występ University of Wroclaw Orchestra

* 14.15, 14.50, 15.40, 16.30, 17.45 – konkursy dla publiczności

* 14.30 – gotowanie na scenie: sałatka wolności – międzynarodowa grupa studentów z udziałem Roberta Makłowicza oraz Grzegorza Pomietło z Art. Hotelu

* 15 – koncert Młodzieżowej Akademii Musicalowej

* 16 – gotowanie na scenie: zielony barszcz – Robert Makłowicz

* 16.45 – pokaz tańca breakdance: The Saxonz z Saksonii

* 17.15 – gotowanie na scenie: pokaz lodowy – Julka Cymbaluk i Rafael Derosa

* 18 – koncert zespołu The Walkers

* 18.40 – gotowanie na scenie: Jarosław Uściński i Henryk Pasternak

* 19 – rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2019 i Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2019

* 19.15 – tort „Europy na widelcu”

* 19.30 – Partynice: zaproszenie na niedzielne gonitwy i święto wyścigowej elegancji oraz konkursy

* 20 – koncert: Wroclaw Respect Orchestra, Natalia Lubrano, Paweł Gołębski, Krzysztof Cugowski

Inne wybrane wydarzenia

Piątek – niedziela

* Jarmark produktów regionalnych

Sobota

* Spotkanie Najciekawsze Wina Dolnego Śląska, Rynek 16/17 (rezerwacja www.EnWdegustacja.evenea.pl)

Sobota – niedziela

* Przegląd Filmowa Europa na Widelcu w kinie Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21 (www.kinonh.pl). W programie m.in. pokaz z udziałem Katarzyny Bosackiej i Roberta Makłowicza oraz Kolacja Menu Wolności w hotelu Monopol.

* Europejski StrEAT – strefa piwa i food trucków w Browarze Mieszczańskim, ul. Hubska 44-48; sob. godz. 12-22, niedz. godz. 11-18.

* Dinner in the Sky – podniebna restauracja, pl. Solny (bilety: www.dinnerinthesky.info)

* Dzień Dziecka z Miejską Biblioteką Publiczną. W programie m.in. spotkania autorskie w filiach MBP, Kulinarna Noc w Bibliotece w CBK Fama, mobilna gra miejska, warsztaty kulinarne. (szczegóły: www.biblioteka.wroc.pl)

* Warsztaty w Muzeum Miejskim Wrocławia i Muzeum Narodowym, m.in.: wykłady dla dorosłych, warsztaty dla dzieci, zwiedzanie wystawy stałej, warsztaty piernikarskie. Na część zajęć obwiązują zapisy.

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Mikołaj Chrzan poleca
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem