Bułgarski chłodnik ogórkowy, chorwackie risotto z kałamarnicą, naleśniki z Czarnogóry, czeskie utopence, litewskie cepeliny, niemiecka golonka i polskie gołąbki - m.in. to zjemy w sobotę na wrocławskim rynku podczas festiwalu Europa na Widelcu.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

– W tym roku, z okazji 30. rocznicy czerwcowych wyborów, zaprosiliśmy te kraje, które po tym wydarzeniu odzyskały swoją podmiotowość i pojawiły się na mapie – mówi Robert Makłowicz.

Oczywiście nie mogło zabraknąć dań polskich. Naszą kuchnię mają reprezentować gołąbki tradycyjne oraz te z kaszą jaglaną i kalarepką, pieczony schab z sosem z derenia i rabarbaru, a także bigos staropolski. A to tylko kilka z kilkudziesięciu dań, jakie na Biesiadę Europejską przygotują wrocławscy szefowie kuchni.

Europa na Widelcu. Co zjemy w sobotę?

Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019
Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019  TOMASZ PIETRZYK

Na rynku nie może zabraknąć Niemiec – to dzięki wydarzeniom w Polsce możliwe było zburzenie muru berlińskiego i zjednoczenie tego kraju. Zjemy więc tamtejsze zrazy z sosie serowym ze szparagami i golonkę w piwie.

Efektem przemian był rozpad Czechosłowacji: Czechy przybliżą nam marynowany w oleju z ziołami ser typu camembert, utopence, czyli ostre parówki w zalewie octowej, oraz gulasz wołowy na piwie podany z knedlikiem, a słowackie smaki to gulasz wołowy oraz pierogi z bryndzą.

Będą kraje, które wyzwoliły się spod rosyjskiej zależności. To Ukraina – na jej stoisku przewidziano barszcz z czerwonych buraków ze śmietaną i słoniną, roladę z piersi kurczaka z masłem ziołowym oraz pierogi z mięsem i cebulą.

Zjemy też estońskie danie jednogarnkowe z kapusty kiszonej, boczku i kaszy jęczmiennej, litewskie cepeliny z wieprzowiną i chłodnik z młodej botwiny, a także łotewski kotlet wieprzowy podany z marchewką i groszkiem.

Rozpad bloku wschodniego dotarł też dalej, dlatego w menu znajdziemy bułgarski gjuwecz, czyli gulasz mięsny z ryżem i chłodnik ogórkowy tarator.

Sprawdzimy również, jak smakują Słowenia, Chorwacja, Serbia, Czarnogóra, Bośnia i Hercegowina oraz Macedonia, które powstały po rozpadzie Jugosławii.

Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019
Menu festiwalu Europa na Widelcu 2019  TOMASZ PIETRZYK

Będzie więc okazja zjeść placek z mięsem i kiełbaski ćevapi z Bośni i Hercegowiny, chorwackie czarne risotto z kałamarnicą, mięsny specjał kotlovina i zupę z regionu Zagorje oraz czarnogórskie naleśniki z powidłami figowo-gruszkowymi oraz kotlet pljeskavica w pszennej bułce.

Macedonia to fasola z mięsem zapiekana w sosie pomidorowo-paprykowym i liście kiszonej kapusty z mięsem i ryżem, Serbia to kiełbaski ćevapćići w chlebku i placek nadziewany białym serem oraz ayran. Ze Słowenii będą potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą i kaszą jaglaną oraz gulasz z kluseczkami ziemniaczanymi.

Zwieńczeniem uczty będzie stoisko Unia Na Deser, na którym znajdziemy m.in. włoskie tiramisu i pana cottę, szarlotkę, turecką baklawę, rogaliki migdałowe, ciasto miodowe Marlenka, słodkie tartaletki, serniczki petit four i lizaki z czekoladowego ciasta.

Menu Wolności

Festiwal przyłączył się do społecznej akcji Menu Wolności. Jej celem jest propagowanie idei wspólnego i radosnego świętowania rocznicy wyborów z 1989 roku.

Organizatorzy namawiają kucharzy, właścicieli i menedżerów restauracji, osoby prowadzące stołówki szkolne i pracownicze, samorządowców i wszystkich Polaków do stworzenia własnego Menu Wolności. Trzeba spełnić trzy proste warunki: gotujemy i jemy wyłącznie po polsku, Menu Wolności serwowane być powinno w terminie zbliżonym do 4 czerwca i jemy je przy wspólnym stole z rodziną, przyjaciółmi, znajomymi czy sąsiadami.

Tu znajdziesz więcej informacji o festiwalu Europa na Widelcu

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem
    Jeżeli jakość i dostępność potraw będą na podobnym poziomie jak w zeszłym roku to serdecznie dziękuję, ale będę omijał szerokim łukiem
    już oceniałe(a)ś
    0
    0