Żeby podjąć się wykonania ich we własnym domu, trzeba wykazać się nie lada ODWAGĄ, aby dojść do mistrzostwa w ich przygotowaniu - dużym SAMOZAPARCIEM. A przecież nam - kobietom - tych cech nie brakuje!
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Z kolei makaronikowa materia przypomina rewers kobiecej natury, bez którego też nie byłybyśmy sobą! Makaronik bowiem jest niezwykle DELIKATNY i KRUCHY, a jego wnętrze niebiańsko MIĘKKIE...

Makaroniki
Makaroniki  Aleksandra Hamkało

 A więc do dzieła! Składniki:

>> 75 g zmielonych migdałów (najlepiej bez skórki)

>> 165 g cukru pudru

>> 2 białka z dużych jaj

>> 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Nadzienie:

>> 55 g miękkiego masła

>> 1/2 ekstraktu waniliowego

>> 115 g cukru pudru

Wykonanie:

>> Zmiksuj migdały i 100 g cukru pudru.

>> W dużej misce ubijaj białka, aż będą gęste i pieniste (niekoniecznie „na sztywno”).

>> Stopniowo dodawaj resztę cukru pudru, ubijając, aż piana będzie gładka i błyszcząca.

>> Używając silikonowej szpatułki, wmieszaj do białek ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj migdały zmiksowane z cukrem. Mieszaj delikatnie i cierpliwie, aż suche składniki połączą się z resztą. Mieszaj tak długo, aż masa stworzy gęste, lejące się ciasto, które konsystencją będzie przypominało opadającą wstążkę (z ang. „ribbon-like consistency).

>> Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nakładaj malutkimi porcjami ciasto, formując małe okręgi. W większości książek kucharskich polecają, aby używać w tym celu rękawa cukierniczego. Ja jednak zawsze nakładam tę masę za pomocą łyżeczki do herbaty.

>> Nastaw piekarnik na 160°C.

>> Teraz uwaga – specyficzna czynność do wykonania! Podnieś blachę z makaronikami na kilkanaście centymetrów ponad podłogę/blat i upuść ją delikatnie. Po co? Już tłumaczę. Gdy to zrobisz, dostrzeżesz pękające na powierzchni ciasta malutkie bąbelki. Takie delikatne uderzenie sprawia, że zbędne powietrze ucieka z ciasta.

>> Pozostaw makaroniki na ok. 30 minut w temperaturze pokojowej.

>> W tym czasie zrób nadzienie: miksuj masło z ekstraktem waniliowym, aż stanie się miękkie i blade. Dodaj cukier puder i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej masy. Możesz też dodać trochę barwnika kuchennego, aby uzyskać ładny pastelowy kolor.

>> Piecz makaroniki 10-15 minut (tylko jedną blachę naraz!), potem pozostaw do wystygnięcia i delikatnie zdejmuj z papieru.

>> Połącz pary makaroników, sklejając je słodkim nadzieniem.

Smacznego.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi 
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem