Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Uczennice oraz uczniowie techników opowiadają nam o swoich wyborach i dotychczasowych wrażeniach – ze szkoły i miejsc pracy.

Wiktoria Szczuka, technik hotelarstwa

Technikum nr 16 we Wrocławiu

Wiktoria SzczukaWiktoria Szczuka fot. Archiwum prywatne

Wybierając kierunek w technikum, myślałam przede wszystkim o tym, że znajomość języka angielskiego to podstawa, a gdy znamy przynajmniej dwa języki obce, to świetnie. Miałam już staż w Art Hotelu i Novotelu oraz praktykę w Hotelu Tumskim. Pracowałam w recepcji jako kelnerka i w housekeepingu – przy sprzątaniu pokoi hotelowych.

Najbardziej podobało mi się na recepcji, ponieważ to pierwszy i ostatni kontakt z gościem oraz serce całego hotelu. Cieszę się, gdy mogę pomóc, czy doradzić, a gość jest wtedy z tego bardzo zadowolony. I chce wrócić ponownie do tego hotelu, a to dla pracownika największa satysfakcja.

Jako kelnerce było mi trudno, ponieważ jestem dość drobna, a tace bywają bardzo ciężkie. Posprzątanie też wymaga sporej siły, samo ścielenie łóżek w hotelu jest bardzo ciężkie, bo bielizna hotelowa sama w sobie dużo waży. W pracę trzeba włożyć dużo wysiłku, a na wszystko jest mało czasu, gdy obłożenie jest duże. Jednak ja lubię sprzątać, więc to też była fajna praca.

Pracę zawodową chciałabym zacząć w recepcji lub w dziale sprzedaży, ponieważ tam najszybciej można awansować. Kontakt z gościem jest ważny – poznajemy ludzi, to co lubią i co im sprawia przyjemność. Odkrywamy w ten sposób też samych siebie. Hotelarstwo to również turystyka, ja uwielbiam podróżować, a po hotelarstwie można być pilotem wycieczek, stewardessą i pracować w biurze podróży.

W przyszłości najbardziej chciałabym otworzyć swój hotel.

Eryk Stawiński, technik ekonomista

Technikum nr 16 we Wrocławiu

Eryk StawińskiEryk Stawiński fot. Archiwum prywatne

Za namową rodziców i znajomych wybrałem technikum, dlatego, że podczas nauki można zdobyć zawód i doświadczenie. To nieprawda, że rok dłużej w technikum jest stratą czasu. To ciągłe zdobywanie doświadczenia, co później mogą docenić pracodawcy.

Dzięki wiedzy ze szkoły możemy wyrobić sobie własne zdanie na temat otaczającego nas świata. Na przykład o tym, co wpłynęło na obecną sytuację pandemii i jakie są jej skutki. Wiemy, czym jest inflacja, popyt, stopy procentowe itd. A niejedną osobę może zaskoczyć, że bez studiów, po technikum możemy zabłysnąć taką wiedzą.

Odbyłem miesięczną praktykę zawodową w biurze rachunkowym jako asystent. Zajmowałem się księgowością, pracowałem w różnych programach, których nie znałem ze szkoły, ale miały te same funkcje i łatwo było nauczyć się je obsługiwać. Trzeba tylko chcieć, mieć ambicję i lubić uczyć się nowych rzeczy. Szefowa biura była zadowolona z mojej pracy i zaoferowano mi tam pracę na wakacje.

Po technikum mamy duże możliwości. W późniejszej pracy możemy zajmować się ekonomią, rachunkowością, czy księgowością. Wybieram się na studia, ale nad kierunkiem jeszcze się zastanawiam. Na każdych studiach przyda mi się doświadczenie i wiedza z technikum.

Noemi Czeczko, technik architektury krajobrazu

Technikum nr 16 we Wrocławiu

Noemi CzeczkoNoemi Czeczko fot. Archiwum prywatne

To jedyne technikum z takim kierunkiem we Wrocławiu. Wybrałam tę szkołę, ponieważ od dziecka lubię przyrodę, bo daje wyciszenie i spokój. Lubię też rysować. Jestem pierwszym rocznikiem, który w Technikum nr 16 skończy kierunek technik architektury krajobrazu.

W mojej rodzinie dziedziczne jest zajmowanie się ogrodem. Zawsze pomagałam mamie i dziadkom na działce. Dziadek był architektem. Mój jeden wujek jest architektem, a drugi – architektem krajobrazu. Gdy jeździliśmy tam w odwiedziny, zawsze robił coś związanego z pracą i było to bardzo ciekawe.

W ramach lekcji z nauczycielem byliśmy w ogrodzie botanicznym, niedługo będziemy projektować nasze szkolne patio, ponieważ bierzemy udział w konkursie projektowania terenów zielonych przy szkole.

W pracy zawodowej chciałabym zajmować się pracą nad ogrodem. Myślałam o studiach z architektury albo architektury wnętrz.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.