Twierdza smaków
Trzy dni degustacji zapomnianych dań, słodko-kwaśnych warsztatów i smakowitych wykładów. Dolnośląski Festiwal Kuchni Historycznej - Twierdza Smaków (1-3.03, Zamek Czocha) to pierwszy taki festiwal, podczas którego znawcy historycznych potraw i smaków będą odtwarzali i serwowali tajemnicze, często ekstrawaganckie dania z przeszłości.
Na przykład ulubiony tort królowej Marii Antoniny, lody księcia Pücklera, słynnego awanturnika, kochanka i architekta krajobrazu, czy antyczne mleko krojone, które jadane było w czasach rzymskich.
W żołnierskiej kuchni carskiej Rosji do degustacji będą nalweki, solianka i bliny - drożdżowe naleśniki, podawane z gęstą śmietaną. W kuchni rycerskiej... kutasy, czyli średniowiecznymi hot dogi, jajecznica na jabłkach, kiszone śledzie i pączki z szałwią. Będzie też kurczak we flaszy, czyli jedno z najdziwniejszych dań średniowiecza.
Warsztaty kuchni dworskiej dla dzieci poprowadzi Julka Cymbaluk, a warsztaty o eleganckim zachowaniu przy stole, trudnych potrawach, sztućcach oraz o tym, do czego przydają się koce - Joanna Mirecka. Będzie też kurs rzeźbienia form piernikarskich, ozdób z cukru lukru i wspólne pieczenie pierników.
Wszystkie komentarze