Bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi

8/12

www.food2.pl

Łukasz, autor bloga food2.pl na Wielkanoc poleca bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi. - Te urocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua, bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając o obowiązkowym dodatku w postaci pomarańczy. W Walencji, gdzie je po raz pierwszy poznałem, nie może zabraknąć tego aromatu. Dodatkowo dorzuciłem pachnący rozmaryn i moją ukochaną czarnuszkę, dzięki której nabrały one niepowtarzalnego charakteru. Jajeczka przepiórcze zaś po prostu ślicznie na nich wyglądają, to takie naturalne pisanki - opowiada bloger.

PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Składniki (na 9 bułeczek):

tuzin jajek przepiórczych

1 jajko kurze

1 żółtko do posmarowania

400 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)

50 ml ciepłego mleka

100 g rozpuszczonego masła

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli sok z 1 pomarańczy (50 ml)

skórka otarta z 1 pomarańczy

2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu

1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek

BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy je w letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż się spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego.

Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery ?s?. Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta. Bułeczki posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 20-25 minut, aż się zezłocą. W trakcie pieczenia możliwe, że będzie konieczność, aby docisnąć jajka do środka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy od razu. Lub studzimy i smarujemy masłem.

Bułeczki zachowują świeżość przez 1 dzień.

SMACZNEGO!

 

Wszystkie zdjęcia
  • Mazurek różany
  • Jajka marynowane z anchois
  • Bezglutenowa babka kokosowa
  • Pascha w wersji light
  • Słodkie jajka
  • Schab gotowany
  • Bezsernik, czyli sernik ze słonecznika
  • Bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi
  • Mazurek pomarańczowy z bezą
  • Babeczki wielkanocne z trawą
  • Jajka faszerowane pastą z kurczaka
Tematy ważne dla Wrocławia
Koronawirus we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku
Magazyn Kuchnia
Tematy
Miejsca
Ludzie