Babeczki wielkanocne z trawą

10/12

kuchniawformie.pl

Sylwia, autorka bloga kuchniawformie.pl na świąteczny stół poleca babeczki z... trawą. - Babeczki lubię, eksperymenty z nimi jeszcze bardziej. Wykorzystuję więc rozmaite okazje, by wymyślać kolejne kompozycje. Na wielkanocnym stole pojawią się soczysto zielone z kolorowymi jajkami i trawą. Jajka są z cukru, trawa z kremu na bazie śmietany. Efekt ocenicie sami, ale skoro jada się oczami, to liczę, że przypadną Wam do gustu. Mi podobają się bardzo - zachwala autorka przepisu.

PRZEPIS NA BABECZKI WIELKANOCNE Z TRAWĄ

Składniki:

babeczki:

2,5 szklanki mąki

łyżka kakao

100 g masła

szklanka maślanki

2 jajka

3/4 szklanki cukru

łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki sody

łyżeczka esencji waniliowej

krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki 36%

3 łyżki cukru pudru

fix do ubijania śmietany

odrobina zielonego barwnika w proszku

tylka do robienia dekoracji #233

12 cukrowych lub czekoladowych jajek

kolorowe posypki np. motylki

kuchniawformie.plkuchniawformie.pl

BABECZKI WIELKANOCNE Z TRAWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko)

Śmietankę ubić z fixem, dodać mascaropone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.

Udekorowane babeczki przechowywać przed podaniem w chłodnym miejscu.

SMACZNEGO!

Wszystkie zdjęcia
  • Mazurek różany
  • Jajka marynowane z anchois
  • Bezglutenowa babka kokosowa
  • Pascha w wersji light
  • Słodkie jajka
  • Schab gotowany
  • Bezsernik, czyli sernik ze słonecznika
  • Bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi
  • Mazurek pomarańczowy z bezą
  • Babeczki wielkanocne z trawą
  • Jajka faszerowane pastą z kurczaka