1/18
zamknij < >
Zdjęcie numer 1 w galerii - Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca

KORNELIA GŁOWACKA-WOLF

Europa na Widelcu we Wrocławiu
  • Zdjęcie numer 1 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 2 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 3 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 4 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 5 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 6 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 7 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 8 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 9 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 10 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 11 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 12 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 13 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 14 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 15 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 16 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 17 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
  • Zdjęcie numer 18 w galerii Wrocławskie smaki wolności. Makłowicz, potrawy z 10 krajów i wielkie śniadanie 4 czerwca
Komentarze
Będziemy, Panie Władku.
już oceniałe(a)ś
8
0
Makłowicz i Bikont na dlugo przed Magda Gessler byli recenzentami i propagatorami dobrej kuchnii w Polsce. Pamietam ich artykuly w Przekroju. Pamietam paczki z Niemiec. Ale wybor potrawy niemieckiej potrawy na tegoroczna Europe na widelcu nie budzi mojego zachwytu, bo najlepsze w kuchni niemieckej sa bezwzglednie biale szparagi, akurat jest sezon, a po prostu nigdzie nie uda wam sie zjesc lepszych. To jest po prostu ZENIT! Zenit rozkoszx podniebienia i w zadnym innym kraju nie uda wam sie skonsumowac lepszych. Z dan bardziej regionalnych to Zielony Sos - Grünesosse z Hesji, sledzie - Bismarckhering z polnocnyxh Niemiec, rodzaj bigosu z jarmuzu - Grünkohl mit Pinkel z Bremy i Fryzji, kielbaski z Norymbergi - Nürnberger Bratwürste, czy monachijska biala kielbasa z charakterystyczna slodka musztarda - Münchner Weisswürste. A z Austrii zdecydowanie najlepsze sa sznycel po wiedensku - Wienerchnitzel, rozbita na milimetry cilecina w panierce, lub Tafelspitz - wolowina z rosolu, a z deserow to zaden Sachertorte, a Apfelstrudel, niedoscignione cienusienkie ciasto wypelnione jablkami, lub w innej wersji serem twarogowym - Milchstrudel. Powracajac do poczatku wypowiedzi Makłowicz i Bikont nie osiagneli tak wielkiego sukcesu jak Magda Gessler, bo zabraklo im mimo wielkich zaslug dla rozwoju kultury kulinarnej w Polsce tzw kropki nad i.
już oceniałe(a)ś
1
0
Tematy ważne dla Wrocławia
Koronawirus we Wrocławiu i na Dolnym Śląsku
Magazyn Kuchnia
Tematy
Miejsca
Ludzie