Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu
Po interwencji "Wyborczej" na prośbę wrocławskiego magistratu eksmisja Henryki i Andrzeja Rałów została odroczona do 14 września. Do tego czasu pełnomocnik małżeństwa będzie starał się znaleźć rozwiązanie zadowalające strony.

Przypomnijmy: Henryka i Andrzej Rałowie mieli być eksmitowani z mieszkania w środę z powodu 40 tys. zł zadłużenia wobec właściciela TBS. Małżeństwu z 30-letnim stażem groziła rozłąka. 83-letnia schorowana pani Henryka jest byłą więźniarką hitlerowskiego obozu, w którym spędziła trzy i pół roku. Po eksmisji miała mieszkać w noclegowni dla kobiet. Jej nieco młodszy mąż Andrzej miał iść do noclegowni dla mężczyzn.

Zaangażowani w sprawę

W sprawę zaangażowała się Kancelaria Sprawiedliwości Społecznej "Mediare", która zajmuje się pomocą dla rodzin i osób w trudnej sytuacji życiowej oraz zagrożonych utratą dachu nad głową. - Państwo powinno chronić osoby, które były represjonowane - uważa Mariusz Jaraczewski, członek KSS "Mediare". - Nie chcemy do tego dopuścić, więc zwracamy się z listem otwartym do rzecznika praw obywatelskich, doktora Adama Bodnara, bo uważamy, że ta sytuacja narusza ustawę zasadniczą, mówiącą wyraźnie, że Rzeczpospolita Polska specjalną opieką otacza weteranów walk o niepodległość (art. 19), a także że państwo w swojej polityce społecznej i gospodarczej uwzględnia dobro rodziny. Rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji materialnej i społecznej (...) mają prawo do szczególnej pomocy ze strony władz publicznych (art. 71). Wszelkie instytucje i organy państwa funkcjonują przecież właśnie po to, żeby realizować, przestrzegać i chronić zapisane w Ustawie Zasadniczej nasze prawa i wolności, ludzkie i obywatelskie - mówi Mariusz Jaraczewski.

Gdzie podpisać?

Kto we Wrocławiu podpisał już list otwarty? Akcja Lokatorska, Fundacja Instytut Badań i Rozwoju Lokalnego, Inicjatywa 8 Marca, Małgorzata Matuszewska - dziennikarka, Marta Lasek - dziennikarka, Partia Razem - okręg wrocławski, Rita Baum - kwartalnik artystyczno-literacki, Stowarzyszenie KSS Mediare, Stowarzyszenie Nomada, Tomasz Moczek - artysta rzeźbiarz, ojciec Wrocławskich Krasnali, Wrocławska Komisja Środowiskowa Inicjatywy Pracowniczej oraz Wyspa Słodowa 7.

List podpisać można w internecie TUTAJ.

Artykuł otwarty w ramach bezpłatnego limitu

Wypróbuj prenumeratę cyfrową Wyborczej

Nieograniczony dostęp do serwisów informacyjnych, biznesowych,
lokalnych i wszystkich magazynów Wyborczej.