Tegoroczna Europa na Widelcu rozpocznie się w środę, 31 maja, Jarmarkiem Produktów Europejskich I Regionalnych, podczas którego będzie można skosztować i kupić smakołyki z różnych zakątków Europy, w tym z Dolnego Śląska. W ubiegłych latach można tu było dostać między innymi zarówno polski cydr, jak i ślimaki po burgundzku, nalewki z wielkopolski i wina z Hiszpania, a także ryby z Mazur i oryginalne, ciekawie przyprawione dania kuchni tureckiej. Były sery polskie i włoskie, makarony z Italii, oliwy z rejony Morza Śródziemnego i kiełbasy z Litwy. Stoiska tradycyjnie staną na rynku.
Również w środę rozpoczną się targi książek kulinarnych organizowane w księgarni Tajne Komplety w Przejściu Garncarskim. W klubie Proza natomiast odbywać się będą spotkania z autorami książek poświęconych zagadnieniom kulinarnym. W czwartek o godz. 18 na kucharzy i fanów będzie czekał Robert Makłowicz. Zdradzi on tajniki powstawania książki "Dalmacja. Książka kucharska", która dostarcza zarówno przepisów na dalmatyńskie potrawy, jak i wiedzę o pochodzeniu produktów. Autor opowie także o "C.k. Kuchnia", która jest połączeniem książki kucharskiej i historycznej i bardzo dobrze przyjętej "Cafe Museum". W piątek o godz. 19.30 do wspólnego stołu zaproszą Piotr Baron i Aleksander Suwała, autorzy książki kucharskiej "Przepisów, opowieści", w której poza przepisami znajdziemy także ciekawe historie. Sobota (godz. 19) to spotkanie z Hanną i Pawłem Lisami i ich "Kuchnią Słowian", źródłem wiedzy na temat potraw i technik ich przygotowywania przez naszych przodków. Spotkania poprowadzi Leszek Budrewicz, wstęp wolny.
Miejska Biblioteka Publiczna zaprasza na swój Maraton, oczywiście będzie to maraton kulinarny. Przez cały czas jego trwania, czyli do 3 czerwca w filiach 57 i 58 (ul. Szewska 78 oraz pl. Teatralny 5 58 i 57) zainstaluje sie strefa wydawnictw kulinarnych. Piatek, 2 czerwca, to dzień spotkań dla dzieci. W filii nr 11 (ul. Krzywoustego 286) zapracowana mama Joanna Gorzelińska opowie o zdrowym odżywianiu, a w "czwórce" (ul. Wieczysta 105) autor i ilustrator Piotr Socha oraz pszczelarz Łukasz Wyszkowski opowiedzą, dlaczego pszczoły są ważne. W filii nr 5 ilustratorka Beata Zdęba zaprosi słuchaczy do modnego świata włoszczyzny (ul. Namysłowska 8), a w MultiCentrum przy ulicy Powstańców Śląskich 210 Mateusz Ryczek poprowadzi warsztat muzyczny "Granie na bananie".
W nicy z 2 na 3 czerwca filii nr 1 zaprasza na Kulinarną Noc w Bibliotece. W programie są warsztaty plastyczno-literackie, spotkanie z gośćmi specjalnymi, czyli Piotrem Bikontem i Robertem Makłowiczem, wspólna kolacja, nocne oglądanie filmów, nocowanie w bibliotece i śniadanie. Biblioteka mieści się przy ulicy Sztabowej 98, na Kulinarną Noc obowiązują zapisy. Maraton zakończy sobotnia Akademia Młodego Kucharza, czyli warsztaty kulinarne dla dzieci w filii nr 12 znajdującej się na na Dworcu Głównym PKP.
Na pozostałe wydarzenia wstęp jest wolny. Więcej: www.biblioteka.wroc.pl.
W piątek, 2 czerwca, w budynku Starej Giełdy odbędzie się druga edycja Wrocławskich Spotkań Nalewkowych. Inicjatywa zastąpiła Wrocławski Turniej Nalewek, jest to porcja krótkich wykładów i spotkań warsztatowo-degustacyjnych na temat tradycji, historii i produkcji tych trunków. Gośćmi będą m.in. Mistrz Polskich Nalewek Hieronim Błażejak, kolekcjoner etykiet i opakowań nalewek, wódek i likierów Adam Łukawski, twórcy nalewek i przedstawiciele firm je produkujących. Wszyscy uczestnicy wyróżnią autorów najlepszych prezentowanych nalewek. Warunkiem udziału jest wcześniejsze zapisanie się na listę, a w przypadku zgłaszania nalewek do degustacji, wypełnienie karty zgłoszenia.
Dzień potem w restauracji Akropolis - Tawerna odbędzie się konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska, w którym wyłonione zostaną regionalne produkty o najwyższych walorach smakowych, zapachowych i wizualnych. Ich producenci walczyć będą w dziewięciu kategoriach: produkty mleczne, produkty mięsne, oleje i tłuszcze, produkty rybołóstwa, owoce i warzywa, wyroby piekarnicze i cukiernicze, miody, a także napoje (w tym alkohole). W zeszłym roku wśród zwycięskich przysmaków znalazły się m.in. wędzony karp milicki nadesłany przez Karczmę Ruda Żmigrodzka, konfitura z zielonych orzechów włoskich pani Heleny Malinowskiej i sok szparagowy marki Agrar Magnice.
Restaurację na dźwigu wymyślono w 2006 roku w Belgii. Dziś takie platformy funkcjonują w ponad czterdziestu pięciu krajach, od 2010 roku także w Polsce. Są różne modele platform, największe z nich mogą pomieścić ponad trzydzieści osób i są przystosowane do skoków bungee. Do Wrocławia zawita taka długa na dziewięć i szeroka na pięć metrów. Waży z wyposażeniem siedem ton, obsługuje ją prawie trzy razy cięższy, masywny dźwig. Może na niej zasiąść maksymalnie dwudziestu dwóch gości. Jeździ z prędkością około pół metra na sekundę, może nas wynieść na ponad czterdzieści metrów. Do wygodnych krzeseł jesteśmy przypięci systemem pasów, co uniemożliwia wypadnięcie. Dodatkowo fotel można częściowo obrócić, aby podziwiać widoki. Środek owalnego stołu to pole działań kucharza i barmana.
W sprzedaży Dinner In The Sky są dostępne trzy pakiety. Pierwszy to Coffee break in the Sky, kosztuje 183 zł od osoby, a zawiera kwadrans na platformie i serwowane tam ciepłe napoje oraz słodki poczęstunek. Cocktail in the Sky, kosztuje tyle samo, obejmuje obsługę barmana serwującego trunki. Obie wycieczki, od chwili wejścia na platformę, to około 40 minut. Ostatnia, najdroższa opcja, to kosztujący 389 zł od osoby Dinner in the Sky. Musimy na niego zarezerwować ponad godzinę. Na platformie kucharz przygotuje nam trzydaniowy poczęstunek, czyli przystawkę, danie główne i deser. plus oczywiście niepowtarzalne widoki w każdym z zestawów.
Dinner In The Sky działać będzie na pl. Solnym do około godz. 21, w zależności od ilości chętnych. Rezerwacje miejsc możliwe są pod numerem 720 050 505, bezpośrednio u obsługi platformy na pl. Solnym, mailowo pisząc na adres dits@free-time.pl lub przez stronę www.dinnerinthesky.info.
W Kinie Nowy Horyzonty zobaczymy produkcje poświęcone sztuce kulinarnej, odsłaniające kulisy produkcji jedzenia oraz uświadamiające jego wielkie znaczenie społeczne i kulturowe.
Całość otworzą Piotr Bikont i Robert Makłowicz i pokaz filmu "W obronie jedzenia" Michaela Schwarza. To ekranizacja jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana, amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza i naukowca, film stara się odpowiedzieć na pytanie, co tak naprawdę powinniśmy jeść. Obejrzymy historię międzynarodowego ruchu Slow Food opowiedzianą we włoskim "Slow Food Story" i holenderski "Głód mięsa" o jakości współczesnego jedzenia i jego wpływie na zdrowie i środowisko. O sekretach swych winnic i winach opowiedzą w "Natura, kobiety i wino" Dora Forsoni, Nicoletta Bocca, Elisabetta Foradori i Arianna Occhipinti. Będą "Wtajemniczeni" o pobycie kilkunastu światowej sławy szefów kuchni na Suwalszczyźnie i krótkometrażowy "Kucharz Pałacowy" o Macieju Nowickim z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, który rekonstruuje staropolskie smaki. Zobaczymy też dwie fabuły. Pierwsza to "Uczta Babette", duński film Gabriela Axela z 1987 roku. To historia dwóch córek pastora, który narzucił im zasady ascetycznej religijności. Ich służąca Babette urządza im wykwintną kolację, która odmienia ich życie. Drugi film to "Charlie i fabryka czekolady" w reżyserii Tima Burtona z Johnnym Deppem w roli głównej. To wzruszająca opowieść nie tylko dla dzieci o biednym chłopcu Charliem, który spełnia marzenie i idzie zwiedzać słynną czekoladową manufakturę Willy'ego Wonki.
Gospodarzami wieczorów będą Lucyna Zembowicz i Jakub Gutek z Films For Food, pokazom towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów.
* 2 czerwca: "W obronie jedzenia" (g. 18); "Natura, kobiety i wino" (g. 20.30)
* 3 czerwca: "Wtajemniczeni" i filmy krótkometrażowe (g. 18); "Slow Food Story" (g. 20)
* 4 czerwca: "Charlie i fabryka czekolady" (g. 11), "Głód mięsa" (g. 18); "Uczta Babette" (g. 20).
Kino NH, ul. K. Wielkiego 19; bilety 12, 15 zł. Więcej na www.kinonh.pl.
Główny dzień festiwalu to sobotnia Wielka Europejska Uczta. Kosztować będziemy dań z siedemnastu krajów UE i z Wrocławia. Porcje będą kosztować 5 zł, bony kupimy w kasach na rynku. Dochód trafi do wrocławskiego gastronomika, przeznaczony będzie na stypendia.
* Austria, Damian Jeleń: mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami z sałatką ziemniaczaną, papryka faszerowana ryżem i mieloną wołowiną z sosem pomidorowym, sałatka śledziowa i ziemniaki
* Belgia, Edward Jany: wołowina w piwie po flamandzku, cykoria w szynce z serem gruy?re pod beszamelem, szaszłyk z truskawek i szparagów z czekoladą
* Chorwacja, Piotr Zieliński: mięso wieprzowe nadziewane śliwką z roladą chlebową, ciasto z mąki kukurydzianej i białego sera
* Czechy, Agnieszka Hajbura-Michałowska: gulasz wołowy na piwie, krem ziemniaczany
* Francja, Henryk Pasternak: zupa cebulowa, tarta ze szpinkiem, zapiekany deser z truskawkami
* Grecja, Servet Kovaci: moussaka z bakłażanów, ziemniaków i mielonej wołowiny, rożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą z sosem tzatzyki, baklava z miodem i orzechami
* Hiszpania, Robert Grygiel: kurczak z pomarańczą, smażone ziemniaki z sosem czosnkowym
* Holandia, Sebastian Witkowski: potrawka wołowa i purée ziemniaczane, ciastka z pastą z migdałów
* Irlandia, Damian Kogutiuk: miniburgery z szarpaną baraniną marynowaną w irlandzkiej whiskey, jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach
* Litwa, Przemysław Bogucki: chłodnik na kwasie chlebowym, duszona wołowina podana z babką ziemniaczaną
* Niemcy, Ołena Marciniak: kiełbaski norymberskie z zielonym sosem, kapusta kiszona po bawarsku, sałatka ziemniaczana
* Polska, Grzegorz Pomietło: rolady wołowe, gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami, sernik krakowski
* Portugalia, Adam Zieliński: zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo, dorsz zapiekany pod beszamelem podany z ziemniakami, kruche babeczki z masą jajeczną
* Słowacja, Dariusz Łaźniewski: pierożki z bryndzą, naleśniki z serem i malinami
* Szwecja, Daniel Makuch: schab pieczony w miodzie podany z żurawiną, pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i świeżego koperku
* Węgry, Grzegorz Chmolowski: gulasz segedyński, pikantne naleśniki, chłodnik wiśniowy
* Włochy, Dariusz Kulczycki: bruschetta z pomidorami, pesto, oliwkami i pudrem z szynką prosciutto crudo, deser lodowy z sosem truskawkowym z martini rosato
* Kuchnia Wrocławia, Zbigniew Koźlik: filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek, piernik aromatyzowany herbatą lipową
* Godz. 12 - rozpoczęcie imprezy
* Godz. 12.15 - parada kucharzy, prezentacja zespołów kucharskich, oficjalne otwarcie festiwalu przez Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza
* Godz. 12.50 - rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty, Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
* Godz. 13.20 - występ zespołu Zagorje Brass Quintet z Chorwacji
* Godz. 14.15 - Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz z restauracji Babinicz przygotują potrawę z dziczyzny
* Godz. 14.55 - Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
* Godz. 15.15 - koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
* Godz. 16.15 - Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
* Godz. 16.40 - Robert Makłowicz i Michał Czekajło z Browaru 100 Mostów gotują danie na bazie piwa
* Godz. 17.10 - Jerzy Sobieniak przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
* Godz. 17.40 - Przemek Bogucki z Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
* Godz. 18.00 - koncert zespołu Bartnicky Band
* Godz. 18.40 - pokaz parzenia kawy: Etno Cafe
* Godz. 19 - rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
* Godz. 19.15 - tort "Europy na widelcu"
* Godz. 20 - koncert Wroclaw Respect Orchestra, wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
* Konkurs dla publiczności: godz. 14, 14.45, 16.30, 17, 17.30, 18.30
* Podane godziny mają charakter orientacyjny i mogą ulec przesunięciu.
Spiżarnia miodowa
To warsztaty rzemieślniczo-pszczelarskie dla dzieci, podczas których poznają one takie pojęcia, jak pszczelarz i pasieka, dowiedzą się, co robią pszczoły, jaki jest podziału prac w ulu i jak powstaje miód. Będą mogły przymierzyć ubrania pszczelarskie, a organizatorzy wyjaśnią, co to jest bioróżnorodność i czego nie będziemy mieć, jeśli wyginą pszczoły.
Strefa Philipiak
W tej strefie będzie można skosztować świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw, a także kolorowych naleśników smażonych bez tłuszczu.
Strefa Etno Cafe
Tutaj będzie można zobaczyć sampler, czyli mały piec do wypału kawy, a roasterzy będą opowiadać o różnicy w ziarnach, stopniach wypału kawy i jego wpływie na smak napoju. Goście będą mogli poczuć naturalne aromaty kawowe i pobawić się w zgadywanie zapachów zamkniętych w małych fiolkach, a także zakupić filiżankę małej czarnej.
Minieuroland
Uzupełnieniem kulinarnej podróży będzie wyprawa do Parku Miniatur Minieuroland z Kłodzka. Wrocławski ratusz stanie na wyciągnięcie ręki i wszyscy będą mogli przyjrzeć się z bliska wiernie oddanym rzeźbom i ornamentom, będzie też ukwiecony fortepian, spod którego klawiszy będzie wypływała woda. Będą konkursy i nagrody.
Warsztaty pieczenia chleba
Na rynku wypiekany będzie chleb z dużą ilością zdrowych ziaren, które poprawiają jego smak i wzbogacą o dodatkowe wartości odżywcze. Bazą wypieków będzie zdrowa mąka pszenno-żytnio-orkiszowa.
Będą także Letnia Strefa Radia ZET Gold, fotobudka, warsztaty plastyczne DIY, bańki mydlane, zabawy dla dzieci, malowanie twarzy i domków oraz strefa chill out z leżakami.
Tradycją festiwalu jest dwudniowa impreza w Browarze Mieszczańskim Food O'clock & Beer O'clock Festiwal. W jej programie jest zlot dwudziestu pięciu food trucków serwujących dania z kuchni całego świata, będzie też strefa piwa, w której dostaniemy polskie piwa rzemieślnicze i najlepsze piwa czeskie. Do kupienia będzie także piwo festiwalowe "Mieszczuch" uwarzone specjalnie dla Browaru Mieszczańskiego przez wrocławski browar Warsztat Piwowarski. Równolegle działać będą strefa wina z produktami z Chorwacji oraz plac zabaw dla dzieci. Food Food O'clock & Beer O'clock Festiwal to także sporo działań artystycznych - będą pokazy dyplomantów łódzkiej ASP z kierunku Food Design, projekcje krótkich form filmowych i wystawy fotografii oraz poświęcona historii polskiej wódki. Zagrają zespół Bielas i Marynarze oraz DJ-a, nie zabraknie także warsztatów kulinarnych.
Food Food O'clock & Beer O'clock Festiwal w sobotę, 3 czerwca, potrwa od godziny 13 do 22, w niedzielę od godziny 11 do 18. Wstęp na teren Browaru Mieszczańskiego (ul. Hubska 44) jest wolny. Więcej na www.browar.wroc.pl.
Wszystkie komentarze