Gosia, autorka bloga trawkacytrynowa.pl na Wielkanoc poleca mazurek różany. - Tradycyjnie mazurek wykonujemy na blasze do ciasta i później wykrawamy w romby, lecz można pokusić się także o wersję ciasteczkową. Żeby wykonać idealne ciasto na mazurek należy użyć mąki krupczatki i dodać ugotowane żółtka - radzi blogerka.
PRZEPIS NA MAZUREK RÓŻANY
Składniki (na jedną blachę ciasta):
Na ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
100 g serka mascarpone
100 g konfitury z płatków dzikiej róży (płatki róży w cukrze)
opcjonalnie łyżeczka soku z cytryny
Do posypania:
50 g płatków migdałów
płatki róży
trawkacytrynowa.pl
MAZUREK RÓŻANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Żółtka przecieramy przez sitko. Z przesianej mąki, posiekanego w drobną kostkę masła, żółtek oraz cukru zagniatamy ciasto (tylko do połączenia składników). Owinięte folią dajemy na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy foremką okręgi. Wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zezłocenia.
W czasie pieczenia mieszamy serek z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. z konfiturą i cytryną. Mazurki wyjmujemy, studzimy, smarujemy masą i posypujemy migdałami. Możemy też upiec ciasto w całości, a po ochłodzeniu posmarować masą i wówczas pokroić w romby.
SMACZNEGO!
Joanna, autorka bloga apetyt-na-kuchnie.pl na śniadanie wielkanocne poleca jajka marynowane z anchois. - Są pyszne i do tego pięknie prezentują się na świątecznym stole. Przygotowanie ich to 10 minut, plus czas marynowania, np. cała noc. Do zamarynowania możecie użyć samodzielnie ukiszonego barszczu lub po prostu barszcz z kartonu - radzi blogerka.
PRZEPIS NA JAJKA MARYNOWANE Z ANCHOIS
Składniki (3/6 porcji):
3 jajka
6 filecików anchois
1 rzodkiewka
1 łyżka majonezu
koperek
ok. 0,6 litra barszczu lub zakwasu
apetyt-na-kuchnie.pl
JAJKA MARYNOWANE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj jajka na twardo. Ostudź i obierz.
Ostudzone jajka przełóż do miski lub małego garnka, tak aby nie leżały jedno na drugim. Zalej je zimnym barszczem lub zakwasem. Pozostaw jajka w zalewie ok. 12 godzin.
Zamarynowane jajka przekrój na pół. Wyciągnij ostrożnie żółtka.
Zgnieć żółtka widelcem, dodaj majonez i wymieszaj.
Nadziej jajka farszem przy pomocy łyżeczki.
Na wierzch jajek ułóż zrolowane fileciki anchois.
Rzodkiewkę pokrój w półplasterki. Ułóż po jednej połówce na każdym jajku.
Na koniec posyp jajka koperkiem. Podawaj od razu.
SMACZNEGO!
891
Monika, autorka bloga przezogrodek.pl na Wielkanoc poleca bezglutenową babkę kokosową. Jeżeli zrobicie ją bez polewy, to baba będzie zdrowsza i mniej słodka. A zamiast wiórków można użyć mąki kokosowej, ale to już większy wydatek - mówi blogerka.
PRZEPIS NA BEZGLUTENOWĄ BABKĘ KOKOSOWĄ
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych (125 g)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (można zastąpić sodą oczyszczoną, ale dać mniej)
80 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
120 g cukru
3 jaja
Na lukier:
garść suszonych/liofilizowanych truskawek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki wody
garść czipsów kokosowych/wiórków
BEZGLUTENOWA BABKA KOKOSOWA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wiórki mielimy w blenderze lub młynku do kawy. Mieszamy z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem i olejem, stopniowo dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia składników na niskich obrotach.
Formę smarujemy tłuszczem (masło/olej) i wysypujemy mąką kukurydzianą. Przelewamy ciasto do formy na babkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C 40-45 minut do suchego patyczka.
Suszone truskawki mielimy w młynku do kawy razem z cukrem na puder. Dodajemy dwie łyżki wody i mieszamy do czasu, aż lukier będzie miał gładką konsystencję..
Babkę studzimy, wyciągamy z formy i polewamy lukrem. Posypujemy czipsami kokosowymi lub wiórkami.
SMACZNEGO!
892
Laura, autorka bloga cafebabilon.pl na Wielkanoc poleca paschę w wersji light. - Pascha wywodzi się z kuchni wschodniej. Tradycyjnie wykonywana jest z tłustego sera, śmietany, masła, żółtek oraz cukru i bakalii. Jest pyszna, ale niestety bardzo kaloryczna. Moja propozycja to deser wykonany na bazie kremowego serka zrobionego z jogurtu naturalnego - to wersja dużo lżejsza i mniej kaloryczna. Zastosowanie ksylitolu pozwoli cieszyć się tym przepysznym deserem również osobom z cukrzycą - zachwala blogerka.
PRZEPIS NA PASCHĘ W WERSJI LIGHT
Składniki:
1 i 1/2 l jogurtu naturalnego typu greckiego
1 szklanka rozdrobnionych bakalii (orzechy, migdały, suszone morele, odrobina rodzynek)
3 żółtka
1/2 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukru)
bakalie do ozdoby
cafebabilon.pl
PASCHA W WERSJI LIGHT - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Jogurt wymieszać, przełożyć na gazę lub bawełnianą ściereczkę, związać rogi i powiesić nad miseczką, tak, aby z jogurtu mogła odciekać serwatka. Co jakiś czas warto mocno wycisnąć nadmiar płynu. Odciekanie potrwa 2-3 dni.
Zawinięty w ściereczkę jogurt można też ułożyć na sicie, przykryć deseczką lub talerzykiem i czymś obciążyć lub wykorzystać specjalną prasę do wyciskania sera.
Z jogurtu powinien powstać serek, jego ilość będzie zależna od jakości jogurtu. Ja uzyskałam 800 g gotowego kremowego serka.
Żółtka (pamiętaj o sparzeniu skorupek!) utrzeć z ksylitolem lub cukrem na białą, puszystą masę.
Do żółtek dodawać po łyżce serka i nadal ucierać. Na koniec wsypać bakalie i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy wyłożonej gazą. Można do tego celu wykorzystać np. doniczkę z dziurą lub tak jak ja, wiaderko po serku z wywierconymi na dnie otworkami. Odstawić na 24 godziny ? nadmiar płynu powinien wypłynąć przez dziurki.
Paschę przełożyć na talerz, delikatnie usunąć gazę, ozdobić według uznania.
SMACZNEGO!
cafebabilon.pl
893
Kasia, autorka bloga gotujzkasia.pl poleca na Wielkanoc nietypowy deser - słodkie jajka, które wyglądają jak prawdziwe. - To zaskakujący deser, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Przygotowanie go zajmuje chwilę, za to uśmiech na twarzach rodziny gwarantowany - mówi Kasia.
PRZEPIS NA SŁODKIE JAJKA
Składniki (na 4 porcje):
4 czekoladowe jajka
50 ml śmietanki 30-36%
50 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
4 łyżeczki dżemu morelowego lub kremu cytrynowego
gotujzkasia.pl
SŁODKIE JAJKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śmietankę ubijamy na sztywną masę. Dodajemy serek oraz cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. Jajkom odłamujemy czubki, przez otwór wyciągamy pojemniki z zabawkami, a wnętrza wypełniamy kremem. Na środek wykładamy łyżeczkę żółtego dżemu lub kremu. Przechowujemy w lodówce.
894
Bernadetta, autorka bloga prawodogotowaniazpasja.blox.pl poleca na święta (ale też na co dzień) domową wędlinę. - Przepis jest bardzo łatwy, a tak przygotowany schab jest przepyszny - chwali blogerka.
PRZEPIS NA SCHAB GOTOWANY
Składniki:
1,5 kg schabu
2,5 litra wody
4 łyżki majonezu Winiary
4 łyżki soli
1/2 główki polskiego czosnku
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren kolorowego pieprzu
5-6 liści laurowych
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonego chili
1 łyżeczka majeranku
SCHAB GOTOWANY - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso oczyszczamy dokładnie z błon, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy do siatki wędliniarskiej. Pieprz ziarnisty rozgniatamy w moździerzu.
Do wody dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Dorzucamy wszystkie przyprawy oraz obrany czosnek, łączymy składniki marynaty. Wkładamy mięso, odstawiamy na co najmniej 5-6 godzin w chłodne miejsce. Jeśli nie mamy czasu, można pominąć ten etap.
Po tym czasie zagotowujemy schab w zalewie. Gdy płyn zacznie się gotować, zmniejszamy ogień do minimum i trzymamy na kuchence przez 5 minut (nie dłużej !). Odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc, ale nie krócej niż na 6-7 godzin.
Ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na niewielkim ogniu 5 minut (nie dłużej, gdyż mięso zrobi się suche).
Odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 6-8 godzin. Po tym czasie osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy siatkę wędliniarską.
Schab podajemy na zimno, pokrojony w cienkie plasterki.
895
Magda, autorka bloga hello-morning.org jest weganką, dlatego wegańskie są także jej święta. Na Wielkanoc poleca sernik ze słonecznika czyli tzw. bezsernik słonecznikowy z musem malinowym, bezglutenowy i bez cukru rafinowanego. - Opcjonalnie bezsernik można zrobić z wodą, ale użycie mleka roślinnego trochę podkręca smak. Jeżeli słodzicie cukrem, a nie syropem wówczas dodajecie 350 ml mleka roślinnego - radzi blogerka.
PRZEPIS NA BEZSERNIK
Składniki na bezsernik (foremka o śr.20 cm):
400 g słonecznika, łuskanego, niesolonego
150-200 ml syropu z agawy lub 100 g cukru
sok z 1,5 cytryny
skórka starta z jednej cytryny
łyżka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka mielonej wanilii
300 ml mleka roślinnego bez cukru np. ryżowego lub owsianego *
opakowanie budyniu waniliowego, najlepiej takiego bez dodatku cukru
łyżeczka mąki ryżowej
łyżeczka mąki z ciecierzycy
garść malin świeżych lub mrożonych
Składniki na mus malinowy:
szklanka malin, mogą być mrożone
3 łyżki syropu daktylowego lub 3 daktyle
3 łyżeczki nasion chia
hello-morning.org
BEZSERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy bezsernik. Nasiona słonecznika namaczamy przez noc w w zimnej wodzie. Odsączamy i przepłukujemy. Umieszczamy w kielichu blendera lub misce, dodajemy mleko roślinne, syrop lub cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Mieszamy z budyniem, mąką z ciecierzycy i ryżową.
Foremkę smarujemy olejem. Wlewamy gotową masę i układamy na wierzchu maliny, delikatnie wciskając je w ciasto.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni. Chłodzimy.
Przygotowujemy mus. Składniki musu, czyli maliny, syrop daktylowy i chia blendujemy na gładko. Wstawiamy na około godzinę do lodówki. Po takim czasie mus ładnie zgęstnieje i będziemy gotowy, aby polać/posmarować nim wierzch wystudzonego bezsernika.
SMACZNEGO!
Łukasz, autor bloga food2.pl na Wielkanoc poleca bułeczki drożdżowe z jajkami przepiórczymi. - Te urocze wielkanocne bułeczki to wariacja na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Monas de Pascua, bo tak je tam nazywają, to jeden z najbardziej tradycyjnych przysmaków wielkanocnych. Jest ona tym dla Hiszpanów, czym dla nas jest mazurek; bez niej Świąt po prostu nie ma. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając o obowiązkowym dodatku w postaci pomarańczy. W Walencji, gdzie je po raz pierwszy poznałem, nie może zabraknąć tego aromatu. Dodatkowo dorzuciłem pachnący rozmaryn i moją ukochaną czarnuszkę, dzięki której nabrały one niepowtarzalnego charakteru. Jajeczka przepiórcze zaś po prostu ślicznie na nich wyglądają, to takie naturalne pisanki - opowiada bloger.
PRZEPIS NA BUŁECZKI DROŻDŻOWE
Składniki (na 9 bułeczek):
tuzin jajek przepiórczych
1 jajko kurze
1 żółtko do posmarowania
400 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych)
50 ml ciepłego mleka
100 g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli sok z 1 pomarańczy (50 ml)
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu
1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek
BUŁECZKI DROŻDŻOWE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy je w letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy, aż się spienią. Drożdże suszone wsypujemy bezpośrednio do mąki. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową. Zagniatamy ciasto. Polecam wykonać to w robocie z hakami do ciasta drożdżowego.
Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Formujemy kulę i smarujemy ją oliwą. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy je na 9 równych porcji. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery ?s?. Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
Żółtko roztrzepujemy i smarujemy nim za pomocą pędzelka wierzch ciasta. Bułeczki posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200oC na 20-25 minut, aż się zezłocą. W trakcie pieczenia możliwe, że będzie konieczność, aby docisnąć jajka do środka. Po upieczeniu studzimy na kratce i podajemy od razu. Lub studzimy i smarujemy masłem.
Bułeczki zachowują świeżość przez 1 dzień.
SMACZNEGO!
Żaneta, autorka bloga cupcakefactory.pl poleca na święta mazurek pomarańczowy z bezą. - Ciasto jest bardzo kruche i wręcz rozpływa się w ustach, do tego słodka beza i pyszny dżem pomarańczowy. Do tego przepisu możecie użyć gotowego dżemu ze sklepu, możecie też przygotować go samemu według przepisu poniżej - radzi blogerka.
PRZEPIS NA MAZUREK POMARAŃCZOWY Z BEZĄ
Składniki (na blaszkę 24-26 cm):
Ciasto:
180 g miękkiego masła
60 g cukru pudru
60 g zmielonych migdałów
180 g mąki krupczatki (lub innej pszennej)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
Dżem:
4 pomarańcze
250-300 g cukru
Beza:
1 białko
50 g cukru
MAZUREK POMARAŃCZOWY Z BEZĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Masło ucieramy na biało, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (ugotowane żółtka przecieramy przez sitko) i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Pomarańcze sparzamy wrzątkiem i myjemy. Ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Białą część spod skórki obieramy, wyciągamy biały środek i usuwamy pestki. Miąższ z pomarańczy miksujemy, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy ok. 40 minut ? najpierw na średnim ogniu, potem na mniejszym. Dżem zrobi się gęsty, a woda odparuje. Studzimy.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy koło o średnicy ok.24-26 cm (np. od dużego talerza lub spodu od tortownicy) i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach (góra/dół) przez 15-20 minut, do zarumienienia.
Chwilę przed końcem pieczenia robimy bezę. Białko ubijamy prawie na sztywno, następnie stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając, aż rozpuści się w bezie. Za pomocą ozdobnej tylki robimy wzorek naokoło upieczonego ciasta. Wstawiamy ponownie do pieca, do temperatury 180 stopni i podpiekamy 3-4 minuty, aż beza lekko się zarumieni. Studzimy.
Na środek ciasta wykładamy dżem pomarańczowy. Możemy je udekorować płatkami migdałów.
SMACZNEGO!
Sylwia, autorka bloga kuchniawformie.pl na świąteczny stół poleca babeczki z... trawą. - Babeczki lubię, eksperymenty z nimi jeszcze bardziej. Wykorzystuję więc rozmaite okazje, by wymyślać kolejne kompozycje. Na wielkanocnym stole pojawią się soczysto zielone z kolorowymi jajkami i trawą. Jajka są z cukru, trawa z kremu na bazie śmietany. Efekt ocenicie sami, ale skoro jada się oczami, to liczę, że przypadną Wam do gustu. Mi podobają się bardzo - zachwala autorka przepisu.
PRZEPIS NA BABECZKI WIELKANOCNE Z TRAWĄ
Składniki:
babeczki:
2,5 szklanki mąki
łyżka kakao
100 g masła
szklanka maślanki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
łyżeczka esencji waniliowej
krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
fix do ubijania śmietany
odrobina zielonego barwnika w proszku
tylka do robienia dekoracji #233
12 cukrowych lub czekoladowych jajek
kolorowe posypki np. motylki
kuchniawformie.pl
BABECZKI WIELKANOCNE Z TRAWĄ - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W jednej misce mąkę przesiać z proszkiem, dodać sodę i cukier. Wymieszać. W drugiej masło roztopić, a potem nieco schłodzone wymieszać z rozbełtanymi jajkami i maślanką w temperaturze pokojowej oraz esencją. Następnie połączyć zawartość obu misek i wymieszać delikatnie. Ciastem napełniać foremki do mufinek. Piec około 22 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Na każdej z zimnych babeczek zrobić nożem nacięcie (w nie wkładane będzie przy dekoracji jajko)
Śmietankę ubić z fixem, dodać mascaropone i chwilę ubijać na małych obrotach uważając, by krem się nie zważył. Gdy będzie gęsty dodać zielony barwnik. Wymieszać. Woreczki do dekoracji kremem napełnić zieloną masą i wyciskać na wystudzone babeczki. Użycie tylki o drobnych oczkach wymaga szybkich ruchów, wtedy powstają te drobne paseczki przypominające trawę. Do każdej z babeczek włożyć jajko z cukru lub czekoladowe, umocować w wcześniej zrobionym nacięciu, ozdobić posypką.
Udekorowane babeczki przechowywać przed podaniem w chłodnym miejscu.
SMACZNEGO!
Martyna, autorka bloga smakiempisany.pl poleca na świąteczny stół jajka faszerowane pastą z kurczaka. - To przepis, który bazuje na recyklingu w kuchni. Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu, śmiało możecie użyć je do zrobienia farszu do jajek - radzi blogerka.
PRZEPIS NA JAJKA FASZEROWANE
Składniki:
3 jajka
ugotowane mięso (u mnie 2 udka z kurczaka)
1 stołowa łyżka majonezu
pół cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
pół łyżki świeżego soku z cytryny
szczypta soli
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
smakiempisany.pl
JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z KURCZAKA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotowane mięso pozostawiamy do ostygnięcia. Jajka wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo (przez około 7-8 minut od momentu zawrzenia wody). Po tym czasie przelewamy je zimną wodą i ostudzone obieramy ze skorupek.
Jajka przecinamy na pół wzdłuż, następnie ostrożnie usuwamy żółtka. W miseczce żółtka rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, cebulę, pietruszkę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny. Mięso z kurczaka drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięs, dodajemy do pozostałych składników.
Gotową pastą wypełniamy białka i chłodzimy, co najmniej przez pół godziny.
SMACZNEGO!
Wszystkie komentarze