1450 Smokehouse & Cocktail
W obu serwowanych tu zestawach przystawkę jest krem z kukurydzy z popcornem, a deserem ciasto limonkowe z Florydy. Różnica dotyczy oczywiście dań głównych: na fanów mięsa czekać będzie żeberka przyrządzone w sosie zrobionym na bazie amerykańskiej whiskey "Jack Daniel's", na zwolenników opcji wegetariańskiej makaron z serem podawany z grillowanym brokułem.
Oławska 2.
Active Hotel
Tatar z dyni i kaparów z olejem dyniowym oraz jajkiem kury zielononóżki - to przystawka tutejszej kuchni. Fani mięsa mogą wybrać wędzoną w słoninie karkówkę z dzika, a do tego risotto z borowikami oraz sos z czerwonego wina z czekoladą i jeżyną (na zdjęciu). Danie główne dla wegetarian to pęczotto z borowikami karmelizowanymi w Porto i z chipsami warzywnymi. Burak gotowany w przyprawach korzennych, sos waniliowy, tapioka i czekoladowa gąbka - oto składowe deseru, na jaki stawia Activ Hotel.
Czajcza 19.
Agawa
Kalmar w wersji wegetariańskiej zastąpiony dynią hokkaido, a do tego glony wakame, oliwa pietruszkowa i maślanka cytrusowa - oto składniki przystawki serwowanej w Agawie. Danie główne bezmięsne to green bowl, czyli miska, w której znajdzie się komosa ryżowa z pieczonymi korzeniami, śliwkami, kuskusem z kalafiora, kuminem, oliwą i syropem z agawy. Danie mięsne to gęś podana w towarzystwie pszennej kaszy semoliny, żółtka i palonego masła. Bardzo intrygujący wydaje się deser w Agawie: w jego składzie się gazowany winogron, lody i brownie borowikowe.
Andrzeja Waligórskiego 1.
Ahimsa
Wegańska Ahimsa zaprasza na dwa bezglutenowe zestawy. Pierwszy to krem z dyni na mleku kokosowym, ziemniaczane i wielowarzywne indyjskie kruche pierożki Vada z ciasta z mąki cieciorkowej podawane z dwoma chutneyami i pralinka kokosowo-migdałowa z wegańska białą czekoladą i migdałem w środku. Drugi to barszcz ukraiński, sizzler, czyli gorący półmisek, z warzywami z woka, makaronem ryżowym w sosie Tandoori, birmańskim tofu z ciecierzycy i z sałatką oraz mus czekoladowy z gruszką i amaretto.
Świętego Antoniego 23.
Alyki
Przystawka w tym lokalu to "Polska z międzynarodowymi inspiracjami", czyli krem z borowików, nachosy, trybula, oliwa pietruszkowa i creme fraiche. Danie główne inspirowane jest Francją, a jest to kark wołowy z kluseczkami z wędzonego twarogu z salsefią, sałatką z cytrusów i mięty i oliwą szczpiorkową (na zdjęciu). Deser z kolei ma nuty azjatyckie - zjemy tu sernik z matchą na kruchym spodzie z sorbetem gruszkowym i kruszonką i miętą.
Powstańców Śląskich 95.
Barka Tumska
Cappuccino dyniowe z rokitnikiem i pianką z prażonych jabłek i cynamonem - oto festiwalowa przystawka Barki Tumskiej. Dania główne to wolno duszone policzki z dzika w sosie własnym z puree z pasternaku i smażonymi rydzami na maśle oraz polenta z ciecierzycy z kuskusem z kalafiora i pomidorowym chutneyem. Na deser dostaniemy tu francuski torcik bezowy dacquoise z daktylami i jarzębiną.
Wyspa Słodowa 10.
Chwila Moment Coffee & Food
Franuskie pâté, czyli lekki pasztet z kaczych wątróbek, a do tego redukcja ze śmietanki, mus żurawinowy, puder z suszonej gruszki i domowy pumpernikiel - to składniki pierwszej tutejszej przystawki. Danie główne dopasowane do niej to filet z kaczki podawany z pieczarką z mozzarellą, jagnięcym demi-glacem jagnięcy i rukola. Drugi zestaw otwierają małże św. Jakuba a cukinią, sosem szafranowym z musztardą francuską i pumperniklem. Potem dostaniemy makaron pappardelle z borowikami, tymiankiem, czosnkiem i śmietanką. Słodkim finałem posiłku będzie tu fondant czekoladowy, a domowe lody o smaku słonego karmelu, mus malinowy i pyłek z pistacji.
Sołtysowicka 15b.
Enjoy w Hotelu Platinum Palace
Zestaw mięsny otwiera tu kremowa zupa z młodej fasoli z grasicą cielęcą i papryczką chili, potem kuchnia zaserwuje nam stek z antrykotu przygotowany metodą sous-vide, a do tego ziołowe masło, brukselkę, pęczotto z warzywami jesieni i ciemny sos z zielonym pieprzem. Zestaw wegetariański składa się z kremu z dyni piżmowej z musem z koziego sera i nasionami i z makaronu papardelle z borowikami młodym szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami pini i serem pecorino. Na deser zjemy crumble śliwkowy z cynamonem i lodami chałwowymi (na zdjęciu dania z restauracji Enjoy).
Powstańców Śląskich 204.
Folgujemy
Długo pieczony boczek z ziołowym crostini, musem z czerwonej kapusty oraz emulsją z jabłek i cydru oraz makaron pappardelle z długo pieczonym policzkiem wieprzowym, sosem z leśnych grzybów i z rozmarynowym pangrattato (rodzaj posypki) ze skórką z cytryny - to dania z tutejszego zestawu mięsnego. Deserem w nim jest ciasto marchewkowe ze skórką z pomarańczy z chałwowym mascarpone, kruszonką z orzechów włoskich i sorbetem z mango. Zestaw drugi, wegański, to hummus dyniowy z białej fasoli i tahini na domowej focacci z winogronem duszonym w pomarańczy, makaron bucatini z kremowym sosem dyniowym z truflowymi, prażonymi orzechami nerkowca i chipsami z brukselki oraz gorąca czekolada z pomarańczowym likierem Cointreau z prażonymi orzechami laskowymi w cynamonowej skorupce.
Kniaziewicza 16.
Hint
Posiłek mięsny rozpocznie rybna zupa chowder na bazie wędzonego pstrąga z rukwią wodną i korzenna chałką, podem na stole pojawi się podwędzany szponder wołowy z sosem winnym, frytką z polenty i confitowaną szalotką. Bezmięsne menu to stek z selera z sosem z białych winogron, palonym kalafiorem i jarmużem, a na przystawkę krem z kurek z sianem z pora i oliwą z zielonego curry. Baba Rum - tak nazywa się festiwalowy deser tutejszej kuchni. Pod ta nazwą kryją się babeczki w zalewie rumowej z sosem waniliowym.
Pawła Włodkowica 6.
Inspiracja
Tutejsza kuchnia pierwsze menu postanowiła zacząć kremem z dyni podawanym ze świeżymi kurkami. Danie główne to filet drobiowy przygotowany metodą sous-vide, a podany na puree z czerwonej kapusty z dodatkiem sosu anchois. Drugi festiwalowy zestaw otwierają figi faszerowane serem pleśniowym i karmelizowaną gruszką, które poprzedzą wegetariańskie gołąbki w dwóch odsłonach, czyli z soczewicą i z kaszą z warzywami. Deser dla obu wersji menu jest taki sam, a będzie to parfait śliwkowy podany z malinowym mascarpone.
Plac Solny 16.
Korba
Podwędzany węgorz, ziemniaki, morska kapusta, maślanka, wiesiołkowy olej porowy, mizuna, czyli musztardowiec japoński oraz nasturcja - to składniki pierwszej przystawki. Po niej w menu znajduje się comber z królika z wędzoną słoniną, kopytkami, selerem pieczonym w śmietanie i majerankiem. Zestaw zamyka sernik z owoców czarnego bzu z czekoladą domową, konfiturą z czarnej porzeczki i pyłkiem pszczelim. Wegetariańskie menu otwiera polenta kukurydziana z kozią bryndzą z figą i oliwą truflową. Danie główne to kluseczki ziemniaczano-dyniowe, a do tego borowik szlachetny i borowik stepowy oraz masło estragonowe (na zdjęciu). Deser to tarta cytrynowa z białą czekoladą, dynią karmelizowaną w syropie pomarańczowym i puder z malin.
Świętego Mikołaja 18-20.
Malarska 25
Przystawka w tym lokalu to pierożek z salsą z cukinii i papryki, ser dojrzewający ze Ślubowa i piana gruszkowa. Danie główne dla fanów mięsa to szynka z dzika, a do tego ziemniak au gratin, czyli zapiekany z serem i śmietaną, brukselka karmelizowana w miodowniku, piklowany burak i piklowana marchew. Wegetarianie mogą sięgnąć po placki z kaszy gryczanej podawane z kremem z twarogu ślubowskiego, warzywami z pieca i sosem winno-czekoladowym. Składniki deseru - taki sam dla obu zestawów - to dynia, śliwka, jabłko, kruszonka migdałowa i lody z masła orzechowego.
Malarska 25.
Nadodrze Cafe Resto Bar
Na przystawkę kuchnia przygotuje nam farsz z kurczaka, a dokładniej kurczaka, ryż, imbir i warzywa podane w liściu bananowca i sosem teryiaki. Danie główne to bulion tajski z krewetkami, glonami wakame, makaronem ryżowym, chilli, sezamem, mlekiem kokosowym i pieczarkami. Na deser zjemy w tym lokalu panna cottę z marakują, a składzie której znajda się kafir, trawa cytrynowa, sezam i młody imbir.
Bolesława Drobnera 26a.
Novo2
Menu pierwsze otwiera krem z batatów na mleku kokosowym z chilli, ricottą i kolendrą. Danie główne w tym zestawie to konfitowane kacze udko na puree z czerwonej kapusty z suszoną śliwką i grillowanym knedlem, a deser to aromatyczna gruszka w czerwonym winie z kremem kardamonowym (na zdjęciu). Druga przystawka to sałatka z rucoli i komosy ryżowej ze śliwkami, awokado i dressingiem figowym, a drugie danie główne to filet z okonia morskiego na musie z topinambura i ratatouille z sezonowych warzyw. Słodki finał to pudding dyniowy na chutney'u jeżynowym.
Powstańców Śląskich 7.
Olszewskiego 128
Śledź, koper, ogórek, chrzan, jabłko - oto składniki przystawki w pierwszym serwowanym tu menu. Po niej na stół trafi boczek wieprzowy przygotowany metodą sous-vide, a do tego śliwki, seler i gryka oraz - na deser - ciepłe ciasto daktylowe z solonym toffee z brandy, lodami waniliowymi i ze śmietankowo-kawowym likierem "Baileys". Drugi zestaw otwiera tajska sałatka z warzywami, tofu, żelem curry i kolendrą. Danie bezmięsne to kalafior podawany z czarną soczewicą, czerwoną cebulą, daktylami i jabłkiem, a deser to biszkopt z mlekiem, śliwkami i lodami chlebowymi.
Olszewskiego 128.
Questa
Kremowa zupa z dyni z mlekiem kokosowym i pianką z amaretto, a do tego medaliony z dzika podawane z sosem demi glace z wędzoną śliwką, borowikami i ziemniakami truflowymi oraz salsefią - oto menu, jakie przygotowała tutejsza kuchnia. Wegetarianie mogą sięgnąć po czarną soczewicę z pieczonymi burakami, orzechami włoskimi, kozim serem i chipsem z jarmużu. Na deser zjemy krem z kasztanów z likierem wiśniowym.
Zaolziańska 2.
Ristorante Liberta7
Crudo e pere, czyli szynka parmeńska z gruszką skropioną octem balsamicznym - oto przystawka w pierwszym menu. Daniem głównym będzie w nim guance di manzo con polenta, czyli policzki wolowe z polentą w sosie z czerwonego wina (na zdjęciu), a deserem śmietankowa panna cotta z nutą jaśminu. Drugi zestaw zaczyna grzanka z grzybami leśnymi, po której dostaniemy bardzo klasyczne penne alla norma, czyli makaron z bakłażanem w sosie pomidorowym posypany włoskim serem wędzonym ricotta. Słodki akcent to lodowe semifreddo o smaku kawy.
Plac Wolności 7.
SeaFood Bar&Market
Dzika, argentyńska krewetka w pomarańczowej panierce panko z pikantnym sosem oraz argentyńskie krewetki w kremowym sosie kokosowym z dodatkiem świeżej kolendry - oto przystawka i danie główne z pierwszego zestawu. Drugi to pikantne mule w sosie z pieczonej papryki i shrimp roll, czyli maślana bułka z dzikimi krewetkami i sosem mango. W SeaFood Bar&Market nawet deser będzie "morski", a jest to pieczony łosoś z musem owocowym i miętą.
Świętego Mikołaja 12.
Steak N' Roll
Posiłek możemy tu zacząć kremem z pieczonego w ognisku ziemniaka z wiejską śmietaną albo kremem z pieczonych buraków z paloną na ogniu gruszką. Bułka maślana, podgrzybki, pieczona pokrzywa, mostek wołowy, kapusta biała, musztarda, kiszone pomidory, czarnuszka, pesto z dyni - oto składniki pierwszego dania głównego, czyli Steak Sandwich. Drugie to zapiekanka z prawdziwkami, pieczoną kanią, ziemniakami i cukinią oblana kremową emulsją i sosem chimichurri. Oba zestawy łączy deser, czyli torcik czekoladowy z chrupkim biszkoptem i musem bananowym.
Rynek 44.
Winestone Wrocław
Pate z gęsich wątróbek podawane z konfiturą z czerwonej cebuli, jabłkiem i chałką oraz ser kozi z piklowanymi burakami, miodem lawendowym i chipsami z buraków - oto dwie przystawki, na które stawia tutejsza kuchnia. Po pierwszej zaserwuje nam kurczaka zagrodowego z puree z zielonego groszku, wędzoną papryką pimento i oliwą, a po drugiej halibut z tymiankiem, pieczonymi warzywami, dynią i masłem słonecznikowym. Wspólny dla tych zestawów jest deser, czyli florentynka migdałowa z kremowym serkiem i owocami sezonowymi.
Plac Dominikański 3.
Woławina
Terrina z grzybów leśnych, a do niej pistacje, konfitowane jabłka z żubrówką, chrzan niedźwiedzi z brusznicą, szczawik zajęczy i tiul z ciabatty - taka przystawka czekać będzie na tych, którzy zawitają do Woławiny. Fanom mięsa kuchnia zaserwuje fileta z kurczaka zagrodowego marynowanego w jogurtowym zabajone, z oliwkową tapenadą z solą lawendową, zeppelinem z wędzonym twarogiem, kiszonymi warzywami i z kremowym sosem z wędzonej papryki, różanego pieprzu i szalotki. Składniki dania wegetariańskiego to kasztany z białej kaszy gryczanej i buraka, piasek z pumpernikla, puree z dyni i antonówki i smażony karczoch. Całość zwieńczy sernik maślany ze śliwkowymi powidłami, gruszką gotowaną w Porto i bezowym pudrem.
Bartłomieja Strachowskiego 7a
Wratislavia
Na przystawkę zjemy tu krem z kiszonego buraka doprawiony kminem rzymskim, musem chrzanowym, olejem z pestek dyni i ziołami. Bazą dania głównego jest pieczona na parze makrela, której na talerzu towarzyszyć będą puree z kalafiora, salsa z kiszonych rzodkiewek i grejpfrutów, wędzone pomidorki, sałata fryzyjska i puder z groszku. Deser to czekoladowe brownie złamane ostrością chilli z musem z dyni i białej czekolady, emulsją z wiśni i słonym karmelem.
Monopolowa 4.
Zwycięska 9
Na przystawkę szef kuchni zaserwuje ośmiornicę z chutneyem pomidorowym, kiełbasą chorizo, nasturcją i puree z selera. Danie główne to konfitowane gęsie udko w sosie z pigwy podawane z gratinem z ziemniaka, boczku i czerwonej kapusty. Wegetarianie mogą postawić na pieczoną skorzonerę w paście sezamowej podawaną z pieczoną dynią, burakiem i czarną truflą (to przystawka) i na komosę ryżową z serem ricotta, świeżym szpinakiem, orzechami włoskimi i karmelizowanym jabłkiem. Słodkość na koniec to bardzo czekoladowy fondant z sosem toffi i wiśnią.
Zwycięska 9.
Wszystkie komentarze