Browarnia Sobótka Górka

9/14

Mat. Browarnii Sobótka Górka

Bartłomiej Bogdański od czasów szkolnych interesował się browarnictwem. Warzył piwo domowo, był stałym bywalcem branżowych festiwali, podróżował po browarach. W 2008 roku sprowadził się do Sobótki i zamieszkał na osiedlu Browarnianym. Okazało się, że jego sąsiadką jest pani Zuzanna Wierzbicka, emerytowana główna warzelniana w nieistniejącym już Browarze Sobótka. - Zaprzyjaźniliśmy się, mieliśmy wspólne tematy, pani Zuzanna dzieliła się ze mną wiedzą - mówi Bartek. Postanowił wraz z przyjacielem Piotrem Sieniawskim wyprodukować piwo tak, jak to robiono dawniej. Technologię produkcji w Browarni charakteryzuje tradycyjna metoda dekokcji, czyli specjalnego zacierania słodu browarnego. - Dzięki temu odtworzyliśmy smak dolnośląskiej tradycji - mówi piwowar. Oficjalnie Browarnia Sobótka Górka powstała w październiku 2013 roku, pierwsze piwo w sprzedaży ukazało się miesiąc potem. Ich główne marki to "Piwo Sobótka Górka 10", "Piwo Sobótka Górka 12" i "Piwo Sobótka Górka 16". Okazjonalnie sięgają po style z kręgu tak zwanej amerykańskiej rewolucji.

Ich "Dwunastka" w 2014 roku została srebrnym medalistą w konkursie Global Craft Beer Awards 2014 i na przeglądzie zaprezentują właśnie ją. To piwo jasne pełne typu Pils leżakowane dwa miesiące, niepasteryzowane, niefiltrowane, refermentowane. Ma 4.5 % alkoholu. Przywiozą też "Gorkauer IPA" uwarzone w stylu Vermont American IPA. Ma lekko pomarańczową barwę i 6,1 % alkoholu, jest delikatnie mętne, w aromacie przeważają nuty owocowe i cytrusowe, czyli grejpfruit, pomarańcza i limonka.

Więcej na ten temat: browar, imprezy, piwo